Livestream terugkijken: vegan Iftar kookworkshop van Pinar Coskun en Leyla Köseoglu

 

Op woensdag 20 mei presenteerden we in het Verhalenhuis een live Vegan Turkish (Iftar) kookworkshop via Facebook . Heeft u dit gemist? Via deze link is de video terug te zien.Het boodschappenlijstje om het thuis te kunnen maken, is onderaan dit item terug te vinden.
 
In Belvédère’s Volkskeuken koken Rotterdammers en vertellen hun levensverhalen. Normaal gesproken delen we de maaltijd aan lange tafels, luisteren en ontmoeten we elkaar. In deze quarantaine tijd is het anders en presenteren we de vierde Volkskeuken online.
 
Pinar Coşkun, opgegroeid in Istanbul (Turkije) is projectmanager op de Erasmus Universiteit waar ze het Erasmus (Sustainable) Food Lab heeft opgericht, op zoek naar aantrekkelijke gezondere, duurzamere en meer plantaardige voedselkeuzes. Elke woensdag geeft zij op de universiteit ook kookworkshops aan (internationale) studenten en medewerkers. “Wat wel en niet gezond is, is genoegzaam bekend. Ik kijk vooral naar de presentatie. Hoe kunnen we gezond en duurzaam eten mainstream maken?” Haar ouders waren vakmatig altijd bezig met het water en het klimaat. Pinars moeder was marine-scheikundige, haar vader was oceanograaf. Op 21-jarige leeftijd kwam Pinar als studente sociologie via een uitwisseling terecht in Rotterdam. Als onderneemster probeert ze vanaf die tijd het voedselbewustzijn onder alle Rotterdammers te vergroten. Zo initieerde zij eerder Bio Vegan Bistro Gare du Nord in een oude DDR treinwagon in Rotterdam-Noord en Kookstudio Kook Met Mij Mee voor jongeren.  
 
Pinar is al een tiental jaren bevriend met Leyla Köseoğlu die zij in Rotterdam leerde kennen. Leyla is geboren in Alanya, in de provincie Antalya aan de Turkse Rivièra en kwam in de jaren 80 op 28-jarige leeftijd als politiek vluchtelinge naar Nederland, samen met haar ex-man. Na acht jaar kon zij voor het eerst weer haar zussen en ouders in Turkije bezoeken. Ze is opgeleid als apotheker en werkt nu als projectleider bij de organisatie Zorgbelang Inclusief. Deze probeert zorg en welzijn in Nederland vanuit het perspectief van patiënten te verbeteren via vele projecten.
Leyla deelt met Pinar de passie voor gezond eten en kookt daarom graag samen met Pinar in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère waar zij in 2016 haar ja-woord gaf aan haar nieuwe liefde en een onvergetelijke bruiloft beleefde.
 
Pinar en Leyla koken in het Verhalenhuis op woensdag 20 mei van 18.30 tot 20 uur, maar let op: alleen via Facebook te volgen. Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Na de livestream – er wordt gekookt tussen 18.30 en 20 uur – kan het veganistische driegangendiner op bestelling worden afgehaald tussen 20 en 21 uur. Voor de optimale beleving…de zon gaat onder rond 21.37 uur.
Let op: het is een workshop-vorm. Als je zelf boodschappen doet volgens het lijstje onderaan genoemd, zou je ook zelf kunnen leren en meekoken!

 

Vegan Turkse driegangen diner van Pinar Coşkun en Leyla Köseoğlu

 

Wanneer: woensdag 20 mei 2020

 

Tijd:

18.30 – 20.00 uur: livestream koken en vertellen via Facebook Live. Voertaal is Nederlands.

20.00 – 21.00 uur: afhalen van de bestellingen, adres Rechthuislaan 1 in Katendrecht.

We houden ons daarbij aan de hygiëne eisen, maken geen fysiek contact en organiseren de anderhalve meter afstand.

 

Kosten en reserveren: het driegangenmenu is € 15,00 p.p. Tickets te koop via deze link.

 

boven links Pinar in haar Erasmus Food Lab én als jonge zwemster in de Bosporus, Turkije, linksonder Leyla trouwt in Belvédère in 2016 en rechts als klein meisje in Turkije

 

Over de Volkskeuken

De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhaal. Rotterdam is thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, rituelen, smaken en gewoonten beleven. Ook vieren we elkaars feestdagen.
 
Lijstje ingrediënten kookworkshop
Indien je zelf wilt leren koken, kun je het beste de volgende ingrediënten inslaan en via de video meedoen en leren:
 
Voorgerecht: linzen soep – verrijkt
250 rode linzen
¼ knolselderij
75 g wortels
1 ui
1 eetlepel rode paprika puree
1 theelepel tomaten puree
1 eetlepel olijfolie
zout en peper
 
Hoofdgerecht: groene bonen stoof met seitan en Turkse pilav
300 g sperziebonen
250 g seitan (chinees of Gimsel) bij Chinees staat fried gluten erop, of Muck chicken/muck duck/muck pork, allemaal goed.
500 g tomaten
150 g rijst
50 g vermicelli
2 eetlepels koolzaadolie (liefst van AH, merk Brasicca): https://www.ah.nl/producten/product/wi212707/brassica-koolzaadolie-bak-en-braad
anders olijfolie
1 eetlepel verse peterselie
1 eetlepel verse munt
 
Nagerecht: griesmeelpudding met granaatappels en rozensaus
0,5 liter vanille soya melk
½ kop griesmeel
4 eetlepels agave syrup of rijst stroop
mespunt vanille poeder
30 g gemalen kokos
30 g kokosolie
10 ml rozen water
50 ml rode bieten sap
1 theelepel arrowroot
½ granaatappel

 Reacties zijn gesloten .