Wo 21 dec.: Yalda-nacht in de Volkskeuken, eten, poëzie & live muziek

 

Terwijl veel mensen druk zijn met kerst, is de nacht van 20 op 21 december de langste nacht van het jaar – en dat wordt op meerdere plekken in de wereld gevierd. Met familie, vrienden, poëzie en heel veel eten, tot diep in de nacht. Vooral in Iran, maar ook in meer landen.

 

Yalda-nacht of Chelleh-nacht (Perzisch: شب یلدا / شب چله, Shabe Yalda, Shabe Chelleh) is een van de oudste Perzische festivals. Iraniërs vieren in de langste nacht op het noordelijk halfrond de komst van de winter en de nieuwe zon. Met familie en vrienden eet je allerlei lekkernijen zoals rode vruchten, noten en zoetigheid. Verder staan boeken van filosofische dichters centraal, waaruit iedereen een stukje voordraagt. Het lezen van gedichten van Hafez, 14e-eeuwse Perzische lyrische dichter, is een onderdeel van de Yalda Nacht viering. En natuurlijk is er live muzieks.

 

Woensdag 21 december is iedereen van harte uitgenodigd de Yalda-Nacht te beleven in Verhalenhuis Belvédère.

 

De inloop is vanaf 17.30 uur en vanaf 18 tot 23 uur is er eten, muziek, poëzie en verhalen.

 

De gastheren/vrouwen van deze avond zijn: Parisa Akbarzadehpoladi (fotografe), Resa Sardari (journalist), Arash Aria (tar/setarspeler) en Kambiz Afshari (flamencogitarist), Caro (fotograaf), Palwasha Hamzad (schrijver Afghanistan/Rotterdam),  Juan Heinsohn Huala (dichter & kunstenaar Chili/Rotterdam), Ishmaïl Kamara (dichter Sierra Leone/Rotterdam), Tamara Breugem-Vermeire (auteur), Marja Vuijsje (auteur), Nina Khatib (Iraanse gastkok) e.a.

 

Let op: deze feestelijke avond wordt dit jaar overschaduwd door de recente gebeurtenissen in Iran waarbij bijna dagelijks nieuwe slachtoffers te betreuren zijn. In de optredens tijdens het programma zullen de gastheren/vrouwen hier ook door worden beïnvloed, vanzelfsprekend zal er ook bij stil worden gestaan.

 

Wanneer: wo 21 december 2022

Tijd: 18-23 uur, inloop vanaf 17.30 uur

Kosten: € 17,50 per persoon inclusief maaltijd, welkomstdrankje en programma

Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.Reacties zijn gesloten .