Wo 21 nov.: Henkes La Guerra diner & lezing

De internationaal bekende Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903 – 1989) maakte de bombardementen op Rotterdam tijdens WOII van heel dichtbij mee. Het opblazen van de havenkades in 1944 was letterlijk voor zijn deur. Zijn werk veranderde hierdoor voorgoed. Aan zijn goede vriend Chris Engels in Curacao schreef hij destijds: “Soms voel ik nog de bombardementen of het opblazen van de haven, daar zaten we middenin. Het gevoel daarvan is alleen nog maar te schilderen. En toch, altijd moet ik opnieuw beginnen. Het is bodemloos, maar groot.”

In Verhalenhuis Belvedere is t/m 14 december de tentoonstelling La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd te zien. Er zijn veel werken van Dolf Henkes die hij maakte van de verwoesting van de Rotterdamse haven en stad. Deze werken waren destijds in 1947 aanleiding voor zijn internationale doorbraak.

Onderzoeker en auteur Jan de Heer heeft de werken van Henkes in oorlogstijd onderzocht en presenteert op woensdag 21 november zijn vertelling aan publiek tijdens een diner in het Verhalenhuis. Tevens is er een korte documentaire over Dolf Henkes te zien en presenteren gastkoks Anamarie & Eunice een Curacaose maaltijd.

Diner & lezing Henkes: wo 21 november 2018

Tijd: 18 – 21 uur. Inloop 18 uur. Start film 18.30 uur. Diner 19.00 uur. Lezing 20.00 uur.

Kosten: 15 euro p.p. inclusief een maaltijd, lezing en bezoek aan de tentoonstelling.

Reserveren noodzakelijk tickets via deze link.

Over La Guerra

In de expositie zijn de werken van Dolf Henkes gecombineerd met het werk van de andere bekende Katendrechtse kunstenaar Wally Elenbaas en zijn joodse vrouw Esther Hartog. Bovendien is er werk van een paar Rotterdamse kunstenaars van nu, die uit een oorlogsgebied vluchtten: Mosab Anzo (Syrie) en Juan Heinsohn Huala (Chili). Een tentoonstelling in samenwerking met de RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met dank aan Mondriaan Fonds, Stichting Henkes, Museum Boijmans, Museum Maassluis, Stadsarchief Rotterdam, KBO, RKD Ned. Instituut voor Kunstgeschiedenis.



Reacties zijn gesloten .