Wo 24 feb.: 12 Stolpersteine op Katendrecht

Op woendagmorgen 24 februari zal Gunter Demnig, de bedenker van het Stolpersteine project in Europa, 12 Stolpersteine (struikelstenen) plaatsen voor de leden van het gezin Bierschenk die woonde aan de Brede Hilledijk 161a in Rotterdam-Katendrecht.

 

stolpersteine-templiner-strasse-300x300Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op stoepen voor de huizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd of vermoord. Deze Stolpersteine (letterlijk Struikelstenen) herinneren onder andere aan de joden die hier hebben gewoond. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

 

Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden geplaatst. Door heel Europa, ook in ons land, zijn inmiddels meer d an 50.000 van deze steentjes gelegd op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s omgebracht zijn. Op initiatief van stichting Loods24 zijn sinds 2010 op diverse plaatsen in Rotterdam Stolpersteine geplaatst.

U bent zeer uitgenodigd het plaatsen en het programma bij te wonen.

 

Programma woensdag 24 februari:

10.00 – 10.45 uur, locatie Brede Hilledijk 161a, Katendrecht: plaatsing Stolpersteine door Gunter Demnig in aanwezigheid van de Rotterdamse wethouder van onderwijs Hugo de Jonge, inclusief een aantal toespraken
11.00 – 11.20 uur: koffie en thee in Verhalenhuis Belvédère
11.20 – 12.00 uur, spreker:
Albert Oosthoek, historicus en werkzaam bij het Rode Kruis, Oorlogsnazorg, zal een toelichting geven over de gegevens van de oorlogsslachtoffers
13.00 uur mogelijkheid tot lunch in Verhalenhuis Belvédère met de aanwezigen

 

Zie ook website Stichting Loods24 en Joods Kindermonument

 

 Reacties zijn gesloten .