Expositie: Daar zit muziek in! Fotografie & oral history TOF Rotterdam

 

DAAR ZIT MUZIEK IN!  TOF Rotterdam presenteert een oral history (onderzoeks)expositie naar 400 jaar muzikaal joods erfgoed in de stad van nu.

 

Van klassiek, Jiddische jazz, helende muziek tot punk. Van Leo Fuld tot Iskar Aribo. Louis Davids en Louis Bannet. Van Hakkert tot Walvis.De tentoonstelling is een ontdekkingstocht, van persoonlijk verhaal tot persoonlijk verhaal.

 

In deze expositie zijn nieuwe fotoportretten opgenomen van Rotterdammers, muzikanten, zangers en zangeressen, kunstenaars en hun families en nazaten met joodse wortels, die muziek gebruik(t)en als middel voor vertellen en verbinden. Zo zijn er de verhalen over de bij veel Rotterdammers bekende Hakkert muziekwinkel als ook over de Nederlandse ‘Louis Armstrong’: Louis Bannet en Rotterdamse concertpianist en dirigent Iskar Aribo. Bovendien zijn er talenten uit de hedendaagse muziekscene in Rotterdam die vanuit een joods perspectief hun verhaal delen; Rotterdams erfgoed van de toekomst.

 

In de Luisterlobby van Verhalenhuis Belvédère is de dynamische (kijk- en luister)expositie Daar zit muziek in! met dertien verhalen gemaakt en samengesteld door fotograaf Áron Lendvai (2001, Budapest/Rotterdam) en kunstenaar/community curator Kerèn Na’ama Vromen (2002, Rotterdam) voor TOF Rotterdam. TOF Rotterdam is een nieuw initiatief en een werkgroep die een nieuw soort ontmoetingsplek wil creëren om 400 jaar joods erfgoed en cultuur in de stad Rotterdam (meer) zichtbaar te maken.

 

 

 

Luister- en kijkexpositie Daar zit muziek in!

Wanneer: 26 juni t/m 20 oktober 2024

Toegang: gratis

Openingstijden: dagelijks van 11 tot 17 uur.

 

Let op: op sommige data kan ook op gezette tijden de expositieruimte door ontvangsten en groepen bezet zijn. Kom je van ver en wil je zeker zijn dat je de expositie kunt bezoeken, informeer dan even van te voren via telefoon 010 720 0997 of mail naar info@verhalenhuisbelvedere.nl. 

 

 

Tijdens de expositieperiode presenteert TOF Rotterdam diverse activiteiten bij de tentoonstelling. Historicus Rob Snijders zal in september een lezing geven over Joods muzikaal erfgoed in Rotterdam, in het Verhalendepot in het Depot Boijmans. Er is een muzikale lunch in de Volkskeuken van het Verhalenhuis van orkest Klezbez met verteller Arie De Bruin gepland. Hou de website, nieuwsbrieven en agenda in de gaten. Bovendien kan iedereen altijd nog meedoen en zijn of haar verhaal vertellen in de Oral History studio van het Verhalenhuis.

 

De start van de expositie vindt plaats op woensdag 26 juni onder het genot van een dinermaaltijd uit de Volkskeuken en een muzikaal optreden van zangeres Mirjam van Dam. We nodigen je van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

 

 

START & OPENINGSDINER

Wanneer: woensdag 26 juni 2024

Tijd: 17.30 – ca. 22 uur. Inloop 17.30 uur aansluitend bezoek aan expositie, start diner 19 uur.

Kosten: € 17,50 per persoon inclusief programma en dinermaaltijd

Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link

 

 

 

Over TOF Rotterdam

Rotterdam herbergt vele culturen. Dát maakt onze stad uniek in karakter. Maar wist je dat er in de hedendaagse stad veel Joodse sporen zijn nagelaten, bewaard en doorgegeven? De Joodse gemeenschap, die vanaf begin 1600 in de stad groeide, heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling en het karakter van het Rotterdam van nu. Omdat het zo verweven was in het alledaagse, en vooral ook na de Holocaust en WOII niet meer werd benoemd als joods, is veel verborgen of onbekend. Een werkgroep van verschillende Rotterdammers wil een nieuw soort ontmoetingsplek creëren die het joodse erfgoed en de joodse cultuur in de stad meer zichtbaar maakt: TOF Rotterdam. Vanaf het najaar van 2024 wordt in het Verhalendepot in het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen gewerkt aan een duurzame presentatie en dynamische collectie. Meer bekendheid leidt tot een beter begrip van elkaar, van actuele gebeurtenissen, ontwikkelingen en personen die verwant zijn aan deze historie in onze samenleving. TOF Rotterdam wordt de plek waar je terecht kunt voor Rotterdamse verhalen, kunst, cultuur en erfgoed van joodse makelij of oorsprong, van toen tot nu. Vooral een plek voor ontmoeten, informeel leren en uitwisselen.

 

 

 

Over de makers

 

Áron Lendvai (2001) is een fotograaf uit Budapest, Hongarije, studeert aan de Willem de Kooning Academie en loopt stage in het Verhalenhuis Belvédère. Áron werkt als documentair fotograaf, hij wil leren van en over de mensen die hij fotografeert. “Exploring topics of societal and political significance in my past works, I recently began to add elements of my Jewish roots, which led me to join the TOF and Verhalenhuis community. As part of this group, I was given the opportunity to join the project ‘’Daar zit muziek in’’ – photographing artists and musicians, fueled by my mission to learn about Rotterdam and the Jewish community of this city.”

 

Kèrèn Na’ama Vromen (2002)  is een kunstenaar, programma maker/Leisure producer en storyteller uit Rotterdam. Ze is vorig jaar cum laude afgestudeerd van de Willem de Kooning academie met project ‘’Geworteld’’. Een project over haar Joodse identiteit en de onzichtbaarheid van Joodse verhalen, sporen en de cultuur in Rotterdam. Terwijl er wel al 400 jaar Joodse historie in de stad ligt. De ‘’Geworteld avond’’ vond plaats in het Verhalenhuis in april 2023, met Joodse muziek en Israëlisch eten. Nu werkt Kèrèn bij Belvédère als community curator, specifiek bij Joodse collectie TOF in het Verhalendepot in het Boijmans, waar haar afstudeerwerk ook hangt. Van werken aan nieuwe social/ kunstprojecten, bijvoorbeeld over het Mikveh (Joods reinigingsritueel), dit muzikantenproject ‘’Daar zit muziek in’’ tot werken als host in het Verhalendepot.

 

 

 

 

 

 

 



Reacties zijn gesloten .