Wo 29 mei: openingsprogramma At Home, Everywhere in Schouwburg met essay
Rotterdam Katendrecht is eind mei het kloppend hart voor de jaarlijkse, internationale vluchtstedenconferentie van ICORN en PEN International. Meer dan 300 gevluchte schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars, mensenrechtenactivisten, experts, burgemeesters en stadsontwikkelaars uit zestig landen ontmoeten elkaar onder de titel At Home, Everywhere. Zij verkennen wat het betekent om je thuis te voelen in de wereld van vandaag en wat het betekent als je van je thuis wordt beroofd.
Openingsprogramma
Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent de conferentie op woensdagavond 29 mei in Theater Rotterdam Schouwburg. Op het grote podium serveren de Syrisch-Rotterdamse gastkoks Maher Al Sabbagh en Kaldon Akhyl uit Belvédère’s Volkskeuken de ‘aankomstmaaltijd’ voor alle gasten. De sprekers van deze avond gedurende het diner zijn:
– Wim Pijbes (stichting Droom & Daad, de Fenix/Museum of Migrants 2025)
– Michelle Provoost (Crimson Architectural Historians, International New Town Institute, A City of Comings and Goings)
– prof. dr. Maarten A. Hajer (hoogleraar Urban Futures, curator Places of Hope).
– er muziek- en poëzieoptredens van onder meer Adnan Alaoda (Rotterdam/Syrië) en Gabby Bakker en Andreas Suntrop.
– moderator is Esseline van de Sande. Zij schreef het essay ‘Hier is daar, daar is hier. Verhalenhuis als vrijplaats’ / Here is there, there is here. Story House as sanctuary’.
– na afloop van 22 tot 00 uur is Club Belvédère met live optredens van de aanwezige schrijvers en muzikanten in de hal van de Rotterdamse Schouwburg een plek om na te praten.
Wij nodigen u van harte uit deze bijzondere avond bij te wonen.
Wanneer: woensdag 29 mei 2019
Tijd: 18.30 – 22.00 uur. Na afloop is Club Belvédère tot 00 uur om na te praten en elkaar te ontmoeten.
Kosten: 20 euro p.p. Reserveer hier een plek aan tafel, zolang de voorraad strekt, via deze link.
Curator en auteur Esseline van de Sande heeft een essay geschreven in opdracht van Verhalenhuis Belvédère. Het is de tweede in een reeks. De essays gaan in op de betekenis van verhalen. Telkens geschreven door een andere auteur vanuit een andere invalshoek. Essay #1 is geschreven door Abdelkader Benali.
Essay #2 : Hier is daar, daar is hier. Verhalenhuis als vrijplaats / Here is there, there is here. Story House as sanctuary door Esseline van de Sande is verkrijgbaar bij Verhalenhuis Belvédère.
Esseline van de Sande studeerde Sociale Psychologie in Leiden en werkt sinds 1999 als onafhankelijke trainer en adviseur op het terrein van communicatie en interculturele diversiteit in Nederland en het Midden-Oosten. Esseline woonde zes jaar in Syrië en is sinds de oorlog in Syrië betrokken bij diverse humanitaire projecten. In mei 2016 kreeg Esseline de Joan Ferrier penning ‘voor haar onvermoeibare inzet als bruggenbouwer tussen de westerse samenleving en die in het Midden-Oosten, in het bijzonder voor Syrische vluchtelingen.’
ISBN no. 978-90-810602-6-4 /
1e druk / december 2017 / Esseline van de Sande / Nederlands
2e druk / mei 2019 / Esseline van de Sande / Nederlands & Engels
Concept & uitgave: Verhalenhuis Belvédère
Soft cover, gebonden / 24 x 16,5 cm / 88 pag. / geillustreerd met werk van Wally Elenbaas en foto’s van Joop Reijngoud. Tekstbijdragen (poëzie): Adnan Alaoda.
Prijs € 10,00. Let op, tijdens het Story for Freedom Festival/Verhalen voor Vrijheid Festival van 28 mei t/m 2 juni 2019 speciale prijs: € 5,00.
Met dank aan onze partners:
Gemeente Rotterdam – Gemeente Amsterdam – Rotterdam Partners – Nederlands Letterenfonds – ICORN – PEN International – VluchtelingenWerk – Theater Schouwburg Rotterdam – SS Rotterdam – Hoezo!
Verhalenhuis Belvédère en ICORN
Rotterdam is via Verhalenhuis Belvédère sinds 2016 aangesloten bij ICORN, het International Cities of Refuge Network, waarin meer dan 60 steden wereldwijd een veilige haven bieden voor schrijvers op de vlucht. De Syrische schrijver en dichter Adnan Alaoda was de eerste bewoner van Belvédère’s gastenverblijf. Nu biedt de zolderverdieping van het Verhalenhuis een thuis aan de Iraanse schrijver Hamed Ahmadi en zijn vrouw Mojde.
Stories for Freedom Festival Rotterdam
De internationale samenkomst is een uitgelezen kans om schrijvers en artiesten op de vlucht aan een breed publiek voor te stellen en ontmoetingen te creëren. Daarom organiseren we het Verhalen voor Vrijheid / Stories for Freedom Festival Rotterdam van 28 mei tot en met 2 juni op Katendrecht. Volkskeukens, lezingen, literaire tours, een filmfestival, een nieuwe expositie en iedere avond live muziek en poëzie in Club Belvédère, hou voor het volledige programma de website in de gaten!