Wo 3 mei: joodse verhalen in Rotterdam: Frank van Gelderen
Op woensdag 3 mei 2023 is Frank van Gelderen, Joodse Rotterdammer en onder meer secretaris en spil in de stichting Loods 24, de hoofdgast in Belvédère’s Volkskeuken.
Deze avond vertelt hij over zijn familieleden die hij nooit heeft gekend als gevolg van WOII. Waarom hij na de oorlog in Nijmegen geboren werd, wat hij te weten is gekomen over zijn moeder’s oorlogsverhaal en waar zijn vader was in die jaren. Ook vertelt hij waarom hij een niet alledaagse loopbaan koos en hij zich tot nu toe inzet voor het herinneren van het aangedane leed en de lessen wij hier uit kunnen leren.
We nodigen iedereen van harte uit deze avond mee te maken.
Rechterfoto : van links naar rechts – tante Theresia Hahn- van Gelderen met haar zoon Sally, Grootmoeder Rachel van Gelderen – Eijl met Else Hahn – Tante Hester Kets de Vries – van Gelderen met haar zoon Robby.
Wanneer: woensdag 3 mei 2023
Tijd: 18 – 21 uur, inloop vanaf 17.30 uur
Kosten : programma incl. diner uit de Volkskeuken: €17,50 per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.
Joodse verhalen
Elk jaar op 4 mei herdenken wij in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In vele steden wordt het programma Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet georganiseerd waarbij getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding vertellen, op de plekken en in de huizen waar Joodse mensen en families zijn weggevoerd.
In Rotterdam zijn vele huizen in het centrum door het bombardement van 14 mei 1940 verdwenen. Hier woonde juist een groot aantal joodse Rotterdammers. Het pand Belvédère (anno 1894) kent zelf ook een joodse geschiedenis. Daarom willen we graag een alternatieve huiskamer zijn voor (het vertellen van) joodse verhalen in de stad, speciaal ook in deze week.
Frank van Gelderen begeleidt hier het leggen van Stolpersteine in Rotterdam, een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig dat in Rotterdam wordt uitgevoerd door stichting Loods 24. De steentjes worden geplaatst als gedenktekens op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.