Wo 6 juli: North Sea Round Town: Curaçao op de Kaap

 

North Sea Round Town keert terug op Kaap voor een avond in het teken van één de vele culturen die Rotterdam rijk is. Na onder andere Kaapverdië en Suriname, is het dit jaar de beurt aan Curaçao.

 

In de hoofdrol deze avond in Belvédère’s Volkskeuken is Vernon Chatlein.

 

 

 

Componist en percussionist Vernon Chatlein neemt je met zijn concert Imershón mee in zijn persoonlijke verhaal met roots op Curaçao. 

 

De plaat Live at the Village Gate van Tito Puente uit 1993, waar op Latin dansritmes op hoogstaand niveau wordt geïmproviseerd, was een keerpunt in zijn leven. Gestimuleerd door zijn vader nam Vernon les in percussie. Hij heeft twee jaar in Cuba gewoond muziek gestudeerd waaronder de batá, de trommel voor santería (Afro-Cubaanse) ceremonieën. In 2009 is Vernon naar Nederland verhuisd omdat hij lessen wilde volgen bij een van de grondleggers van de Curaçaose jazz: pianist Randal Corsen.

 

Onderdompeling
Het publiek zit rondom de musici en wordt omringd door speakers waaruit fragmenten uit het Zikinzá-archief en andere samples worden afgespeeld. Een intiem live concert dat het publiek onderdompelt in Curaçaose muziek, cultuur en geschiedenis. Chatlein versmelt zijn eigen hedendaagse composities met geluidsfragmenten uit het verleden, om zo “een ode te brengen aan onze voorouders, onze taal en al haar magie”.

 

 

Inspiratiebron Zikinzá
De archiefcollectie Zikinzá, waarin pater Paul Brenneker en de Curaçaose literaire kunstenaar en antropologe “Ompi” Elis Juliana in de jaren vijftig anekdotes en liederen uit de Afro-Curaçaose cultuur vastlegden, vormt de basis van alle muzikale composities van Imershón. De gepresenteerde muziek is een mix van zeldzame en oude Afro-Curaçaose volksmuziek uit de 19e eeuw, Muzik di Zumbi genaamd, en jazz.

 

Dushi Matters
De avond wordt compleet met heerlijke traditionele gerechten, bereid in Belvédère’s Volkskeuken door Chatlein’s vrouw Daya Maduro. Samen runnen ze Dushi Matters, hun eigen cateringbedrijf als oplossing voor het niet kunnen beoefenen van hun beroep tijdens de lockdowns.

 

North Sea Round Town presenteert Curaçao op de Kaap:
een muzikale Volkskeukenavond met Vernon Chatlein.

 

Wanneer: wo 6 juli

 

Tijden: 18.30 – 22 uur. Inloop vanaf 18 uur.

 

Tickets € 15 per persoon inclusief maaltijd. Kaarten zijn te koop via deze link.

 

Bezetting

Sophie Anglionin – toetsen

Franklin Caesar Breeveld – fluit, basklarinet 

Lidrick Solognier – percussie

Vernon Chatlein – percussie, composities

 

 

Meer weten?

https://youtu.be/6ifC_cN3DOY 

https://youtu.be/oq2swQIuEw8Reacties zijn gesloten .