Wo 2 mrt.: De Volkskeuken van Aktiegroep het Oude Westen

 

‘Sociale verduurzaming van je wijk: waar begin je?’

 

In de Volkskeuken van het Verhalenhuis deze avond niet één persoon in de hoofdrol maar een ‘community’, t.w. de Aktiegroep Oude Westen. De Aktiegroep staat centraal en presenteert een avond met verhalen van bewoners en betrokkenen uit verschillende Rotterdamse wijken die – van onderop – werken aan sociale verduurzaming van hun wijk. Wat doen zijn? Wat is hun motivatie? Wat zijn hun tips? Centraal staat het uitwisselen en leren over sociale verduurzaming van onderop. Deze avond genieten we intussen van een veganistisch driegangenmenu van gastkok Tineke de Lange van ‘TienKookt’.

 

 

In Rotterdam zetten bewoners zich op allerlei manieren in voor een goede woonomgeving. De centrumwijk het Oude Westen is daar een goed voorbeeld van. Aktiegroep het Oude Westen – een bewonersorganisatie voor, door en van bewoners – is al meer dan 50 jaar actief in deze wijk. Het begon met het tegenhouden van grootschalige sloopplannen en de inzet was om de wijk te behouden en te verbeteren voor de mensen die er woonden. Sinds die tijd spelen bewoners vanuit de Aktiegroep steeds in op actuele onderwerpen die spelen in de wijk. Zo zijn – terwijl het hele land worstelt met de vraag hoe je bewoners betrekt bij de verduurzamingsopgaven – bewoners in het Oude Westen van Rotterdam daar al enige jaren geleden mee aan de slag gegaan: van het vergroten van bewustwording tot concrete verbeteringen op het gebied van duurzaamheid.

 

Tijdens de Volkskeukenavond vertellen enkele bewoners en betrokkenen uit het Oude Westen hoe zij werken aan sociale verduurzaming. Ook bewoners en betrokkenen uit andere wijken zijn uitgenodigd en vertellen over hun ervaringen. Zo is Bospolder een van de Rotterdamse wijken die versneld afscheid moet nemen van aardgas. Meerdere bewoners en betrokkenen zetten zich daar in om samen met buurtgenoten nieuwe toekomstbeelden te ontwerpen en op allerlei verschillende manieren gesprekken te voeren over een duurzamer leven. Dat gebeurt bijvoorbeeld via theater-sketches (Energie Preformance BoTu) en filmpjes (onder andere met de Duurzame Diva).

 

We eten deze avond met elkaar uit de Volkskeuken van gastkok Tineke de Lange van ‘TienKookt’. TienKookt geeft vrolijke en heldere kooklessen & kookworkshops in de gezonde vegetarische en veganistische keuken in Rotterdam. Ook dat is een goede manier om bij te dragen een duurzamere leefstijl.

 

 

Wat:
De Volkskeuken van Aktiegroep het Oude Westen: over sociale verduurzaming van onderop.

Wanneer:
Woensdag 2 maart 2022

Tijd:
18.15 – 21.30 uur, ontvangst vanaf 17.45 uur.

Entree:
Deelname is 15 euro p.p. inclusief een diner, welkomstdrankje en de uitwisseling.

Reserveren van tickets kan via deze link.

 

Zonder volledig te zijn, hierbij alvast dank voor de inzet en bijdragen van onder andere Petra van den Berg van Aktiegroep het Oude Westen; vanuit Bospolder Tussendijken onder meer Thamar Kemperman, Wilma van der Wilt en Melle Smets; en met dank aan CityLab010.

 Reacties zijn gesloten .