T/m 1 juli: expo MICROLIVING in SPACE101

Wat is klein?

Expo MASSIVE CITY MICRO LIVING – 1 april – 1 juli 2017 in SPACE 101 – Diergaardesingel 101 – Rotterdam

 

De Chinees-Nederlandse kunstenaar & architect Chunyang Chang bouwde in Space101 aan de Diergaardesingel 101 in Rotterdam het interieur van het kleinste appartement dat nu in massa wordt gebouwd in China. Slechts 18 m2. In Space 101 kun je dit op ware grootte ervaren om te kijken hoe klein dat is en om te kunnen beleven hoe het is om in zo’n appartement te wonen. Het voorbeeld appartement komt uit het Lu Xian Dong project dat zijn werkgever momenteel bouwt in de stad Shenzhen in het zuiden van China.

Poster-Web

Over Shenzhen

De geschiedenis van deze streek is heel bijzonder. Tot 1979 was het een handelsstad met ca. 30.000 inwoners aan de landzijde van de Engelse kroonkolonie Hong Kong. Het is het jaar waarin deze zeer succesvolle handelskolonie werd overgedragen aan China. Direct daarna, in 1980, werd Shenzhen tot China’s eerste Special Economic Zone (SEZ) uitgeroepen wat het begin is geweest van een enorme transformatie van de streek. Behalve een succesvolle groei van verschillende industrieën heeft Shenzhen één van de grootste containeroverslag havens van de wereld, heeft Shenzhen één van de grootste en succesvolste hightech campussen van de wereld en is Shenzhen één van de grootste financiële centra van China en de wereld geworden. Shenzhen heeft in 2015 een GDP van 291 miljard usd. Volgens de officiële Chinese statistieken van 2015 heeft de stad dan 10.778.900 inwoners en meer dan 18 miljoen in de hele megalopolis van ca. 2.000 km2. De statistieken houden 5.300 inwoners/km2 aan.

 

_8803_8807‘Pigeon Cage Appartementen’

De woningbehoefte in deze miljoenenstad is enorm. Een ontwikkelaar bood onlangs appartementen aan met een oppervlakte van slechts 5,73 tot 7,48 m2. Deze Pigeon Cage Apartments’ waren in 1 ochtend uitverkocht. De minimale afmeting van een appartement mag wettelijk echter niet onder de 22 m2 zijn. Dit bleek dan vooral ook een publieksstunt te zijn waarmee de problematiek van de huizenmarkt extra onder de aandacht kwam. Echter de verkoop heeft ook daadwerkelijk plaats gevonden, omdat het om een verbouwing van een oud hotel ging, was dit niet strafbaar.
Hoe dat precies zit, weten we niet, maar als architectuur ergens een rol kan spelen om het wonen aangenaam te maken dan is het wel in dit soort projecten.
Kom kijken en ervaren in SPACE101.

 
Toegang gratis.

Openingstijden: iedere di, do, vr, za van 10 tot 14 uur of op verzoek cq afspraak. U bent van harte welkom aan Diergaardesingel 101 in Rotterdam!

 

Meer info: Fenmei Hu 06 81 88 84 82

of mail naar:

fenmei@space101.nl

 

_8838Over Space101

Dit mini-Verhalenhuis is een samenwerking van het Chinees-Rotterdamse kunstenaarscollectief Studio Zi en Verhalenhuis Belvédere. Hier kun je kennismaken met persoonlijke verhalen, kunst en cultuur van Chinese Rotterdammers via tentoonstellingen, speciale tours, lezingen, workshops en andere activiteiten. SPACE101 dient ook als ontmoetingsplek en Chinese VVV in Rotterdam. SPACE101 is gelegen in het hart van Rotterdams Chinatown nu, aan de Diergaardesingel 101.
Massive City Micro Living: met dank aan Fleur Groenendijk Foundation FGF en architectenbureau MLA+. Design poster OlaCola. Tekst Dikkie Scipio voor FGFReacties zijn gesloten .