Za 1 juli: Dia di Emansipashon – Keti Koti Rotterdam – met Archell Thompson e.a.

 

 

 

Op 1 juli herdenkt Nederland de slavernij en vieren we samen de vrijheid na slavernij.

 

Dit jaar presenteert Verhalenhuis Belvédère een Keti Koti programma met focus op Curaçao. Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Op zaterdag 1 juli vieren we daarom Keti Koti Carribean Style: DIA DI EMANSIPASHON met gratis Séu dans(workshop), gidswandeltoers en heerlijke Curaçaose ‘free heri heri’ of Free Tutu Ku Bakijoui (gratis afhaalporties) uit de Volkskeuken.  In de avond is er de theatervoorstelling Tula en een spectaculair live muziek concert van Tipiko Den Haag.

 

Het familieprogramma in de middag van 15 tot 17 uur bestaat uit:

 

1. wandelgidstoer Koloniaal- en Slavernijverleden over Katendrecht (gratis, start 15 uur, duur 1 uur, max. 20 personen, wel noodzakelijk te reserveren via deze link)

 

2. Seú dansworkshop. Seú is een muziekgenre en een dansvorm die op Curaçao en op Bonaire voorkomt en die tijdens de slavernij is ontstaan in de oogsttijd om de goden te bedanken. Deelname gratis, start 16 uur. Kom langs.

 

3. Proeverij oftewel Free Tutu Ku Bakijoui – gratis afhaalporties – uit de Volkskeuken van gastkok Anamarie Christiaan (zolang de voorraad strekt). Kom langs en neem gerust mee voor familie en vrienden.

 

 

 

 

Waar veel Afrikaanse Surinamers met de Keti Koti viering stilstaan bij de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij op 1 juli 1863, staan Curaçaoënaars stil bij de grote opstand op Curaçao onder leiding van Tula. Kom daarom naar Verhalenhuis Belvédère voor een onvergetelijke 1 juli viering en herdenking.

 

 

 

Let op: er is ook een avondprogramma van 18 tot 22 uur bestaat uit:

de voorstelling TULA van storyteller Archell Thompson

een Curaçaose dinermaaltijd uit de Volkskeuken van gastkok Anamarie Christiaan

live muziekconcert door Tipiko

Kosten 17,50 p.p. Reserveren noodzakelijk via deze link

De host deze avond in het Verhalenhuis is Tachmillé De Gouveia Brazão.

 

 

 

Over TULA

Nederland kent Archells held Tula niet of nauwelijks. Tula was de leider van de grote opstand op 17 augustus 1795 van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Hij bekocht dat in 1795 met de dood.  Als slaafgemaakte werkte Tula jarenlang op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij was goed geïnformeerd, sprak meerdere talen, kon goed in het openbaar spreken en werd zo een gerespecteerd leider binnen zijn gemeenschap. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaafgemaakten wordt aangedaan, streed voor vrijheid van de slaafgemaakten en gelijkheid van mensen in het algemeen. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao.

 

Storytelling
Storyteller en theatermaker Archell Thompson speelt het verhaal van Tula ten tijde van de opstand van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Archell vertelt welke impact het verhaal van Tula heeft op zijn leven in het hier en nu. De Rotterdamse storyteller van Curaçaose komaf, Archell Thompson, creëert als storyteller via zijn verhalen een podium om onderwerpen bespreekbaar te maken. Hij zet dit ook in op scholen, zowel in Nederlands als op Curaçao. Zo maakte hij bijvoorbeeld Catwalk Challenge en de veelbesproken theatervoorstelling en het gelijknamige boek De Naakte Antilliaan. Dit persoonlijke verhaal is ook beluisterd geworden door zowel burgemeester Aboutaleb als toenmalig Koningin Beatrix. Later tourde Archell samen met Jandino Asporaat langs theaters, scholen en gevangenissen en met Wat Nou Succes vertelden ze hun verhaal.

 

Over Tipiko
Tipiko Den Haag maakt traditionele muziek van Curaçao, Bonaire en Aruba. Denk aan het swingende dansa-ritme, de beweeglijke tumba en de geheimzinnige tambú. Deze onderling zo verschillende muziekstijlen zijn ontstaan uit het samensmelten van culturele invloeden vanuit Afrika, Europa en Zuid-Amerika. Dat is ook te merken aan de instrumenten die er gebruikt worden: percussieinstrumenten met Afrikaanse wortels, zoals de tambú-trommel en de wiri-rasp. En snaarinstrumenten met Europese wortels, zoals de mandoline en de viersnarige ‘kuarta’. Uit de samenkomst van deze verschillende muzikale invloeden ontstonden nieuwe, echt Caribische muzieksoorten, die het lastig maken om stil te blijven zitten!


Reacties zijn gesloten .