Za 1 juli: Tipiko Tula Night, storytelling, live music & food; Keti Koti Caribbean Style

 

Op 1 juli herdenkt Nederland de slavernij en vieren we samen de vrijheid na slavernij.

Kom naar Verhalenhuis Belvédère voor een onvergetelijke

 

TIPIKO TULA NIGHT :

 

-de voorstelling TULA van storyteller Archell Thompson (duur ca. 1 uur)

-Curaçaose maaltijd Tutu Ku Bakijoui uit de Volkskeuken van gastkok Anamarie Christiaan

-live music door de 8-mans formatie Tipiko (duur ca. 1 uur)

De host deze avond in het Verhalenhuis is Tachmillé De Gouveia Brazão.

 

 

Wanneer: zaterdag 1 juli 2023

Tijd: 18 – 22.30 uur, inloop 18 uur, start 18.30 uur.

Kosten : € 17,50 p.p. inclusief diner, welkomstdrankje, voorstelling en live concert. Reserveren is  noodzakelijk via deze link

 

 

Dit jaar presenteert Verhalenhuis Belvédère een Keti Koti programma met focus op Curaçao. Op zaterdag 1 juli vieren we DIA DI EMANSIPASHON met gratis Séu dans(workshop), gidswandeltoers, heerlijke Curaçaose ‘free heri heri’ of Free Tutu Ku Bakijoui (gratis afhaalporties) uit de Volkskeuken. In de avond is er de theatervoorstelling Tula en een spectaculair live muziek concert door Tipiko Den Haag.

 

 

Waar veel Afrikaanse Surinamers met de Keti Koti viering stilstaan bij de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij op 1 juli 1863, staan Curaçaoënaars stil bij de grote opstand op Curaçao onder leiding van Tula. 

 

Linkerfoto Michel Porro.

 

Over TULA

Nederland kent Archells held Tula niet of nauwelijks. Tula was de leider van de grote opstand op 17 augustus 1795 van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Hij bekocht dat in 1795 met de dood.  Als slaafgemaakte werkte Tula jarenlang op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij was goed geïnformeerd, sprak meerdere talen, kon goed in het openbaar spreken en werd zo een gerespecteerd leider binnen zijn gemeenschap. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaafgemaakten wordt aangedaan, streed voor vrijheid van de slaafgemaakten en gelijkheid van mensen in het algemeen. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao.

 

Storyteller en theatermaker Archell Thompson speelt het verhaal van Tula ten tijde van de opstand van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Archell vertelt welke impact het verhaal van Tula heeft op zijn leven in het hier en nu. De Rotterdamse storyteller van Curaçaose komaf, Archell Thompson, creëert als storyteller via zijn verhalen een podium om onderwerpen bespreekbaar te maken. Hij zet dit ook in op scholen, zowel in Nederlands als op Curaçao. Zo maakte hij bijvoorbeeld Catwalk Challenge en de veelbesproken theatervoorstelling en het gelijknamige boek De Naakte Antilliaan. Dit persoonlijke verhaal is ook beluisterd geworden door zowel burgemeester Aboutaleb als toenmalig Koningin Beatrix. Later tourde Archell samen met Jandino Asporaat langs theaters, scholen en gevangenissen en met Wat Nou Succes vertelden ze hun verhaal.

 

Dansen met Tipiko live
Tipiko Den Haag maakt traditionele muziek van Curaçao, Bonaire en Aruba. Denk aan het swingende dansa-ritme, de beweeglijke tumba en de geheimzinnige tambú. Deze onderling zo verschillende muziekstijlen zijn ontstaan uit het samensmelten van culturele invloeden vanuit Afrika, Europa en Zuid-Amerika. Dat is ook te merken aan de instrumenten die er gebruikt worden: percussieinstrumenten met Afrikaanse wortels, zoals de tambú-trommel en de wiri-rasp. En snaarinstrumenten met Europese wortels, zoals de mandoline en de viersnarige ‘kuarta’. Uit de samenkomst van deze verschillende muzikale invloeden ontstonden nieuwe, echt Caribische muzieksoorten, die het lastig maken om stil te blijven zitten!


Reacties zijn gesloten .