Za 1 okt: Zuid-Afrikaanse Volkskeukenlunch van David de Beer
“Je moet eens een boek schrijven over je ervaringen.” Dat heeft David de Beer (1947) heel vaak gehoord. David vertelt echter liever over zijn ervaringen dan dat hij een boek schrijft.
Zaterdag 1 oktober is David de Beer de hoofdgast in Belvédère’s Volkskeuken tijdens de lunch. David is geboren in Zuid-Afrika, maar hij woont sinds 1976 in Nederland en vanaf 1982 in Vlaardingen, waar hij o.a. drie jaar lang ambassadeur van vrede voor de Vredesorganisatie PAX was.
Zuid-Afrikaanse Volkskeukenlunch:
Wanneer: Zaterdag 1 oktober
Tijd: 12 – 15, inloop vanaf 12
Kosten: €12,50 reserveren kan via deze link
Van links naar rechts: Students Conference beweging in 1968 – 1975 met Namibische vluchtelingen in Engeland
Meer over David
Zijn onderwijs genoot hij in Johannesburg op een eliteschool – alleen voor witte jongens. Eind zestiger jaren studeerde hij bedrijfskunde gedurende de hoogtijdagen van de apartheid en kwam toen in contact met het vreedzame verzet geleid door een nieuwe generatie zwarte studenten. Dit was de trigger voor David om af te zien van zijn geplande toekomst in het bedrijfsleven in Zuid-Afrika. Hij koos ervoor om onder zwarten in het door Zuid-Afrika illegaal bezette Namibië te werken. Drie jaar later werd hij in 1972 als “ongewenste persoon” Namibië uitgezet en kort daarna in Johannesburg onder een zogenaamde “banning order” (een vorm van huisarrest) geplaatst. In 1974 werd hij gevraagd naar Engeland te gaan om nieuwe Namibische vluchtelingen te helpen begeleiden en fondsen voor hun opvang te werven. In 1976 kwam hij naar Nederland om voorlichting over de strijd in Namibië en Zuid-Afrika te geven.
Met een broer in de Verenigde Staten, een zus in Canada en de jongste broer nog in Johannesburg begon de familie de Beer uit elkaar te vallen, ondanks een sporadisch bezoek van zijn ouders uit Zuid-Afrika. “Het was het internet dat ons redde,” vertelt David, “E-mail maakte het delen van brieven en foto’s gemakkelijker en sneller. We voelden ons weer deel van dezelfde familie.”
Na de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika en Namibië, wat voor David missie en werk tegelijk was, heeft hij sinds 1999 in veel landen tijdens internationale vredesmissies gewerkt, waaronder Kosovo, Albanië, Georgië, Eritrea, Cambodja, Indonesië e.a. Dan ontmoet je veel bijzondere mensen. Ook hoor je veel verhalen over verschrikkelijke dingen die mensen elkaar aandoen, maar ook verhalen over moed, inzet en trouw aan je idealen. Verhalen die verteld moeten worden.
“De verhalen zijn bijna als hoofdstukken van het boek van mijn leven,” legt David uit. “En de mensen in de verhalen, met hun strijd, hun moed en hun lijden, hebben ieder een eigen plek in mijn leven gekregen.”
Op zaterdag 1 oktober vertelt David over die bijzondere ontmoetingen, over hoe die hem hebben geïnspireerd in zijn werk. De verhalen worden ondersteund door beelden en afgewisseld met muziek.
David tweede rij links in de eerste klas van de middelbare school (1960)
Zuid-Afrikaanse Volkskeukenlunch:
Wanneer: Zaterdag 1 oktober
Tijd: 12 – 15, inloop vanaf 12
Kosten: €12,50 reserveren kan via deze link
Van feiten tot verhalen … en verhalen doen voelen
In de vele jaren die David als voorlichter over de strijd in Namibië en Zuid-Afrika werkte (1976-1992), heeft hij ongeveer tweeduizend spreekbeurten gehouden. Zoals hij het zelf beschrijft:
“In het begin koos ik voor een feitelijk relaas, vaak in chronologische volgorde. Ik dacht dat iedereen het moest weten: de data van de kolonisatie, de cijfers van de economische uitbuiting en de uitzichtloze statistieken van een doorgaande onderdrukking.
Maar in de loop van de tijd begon ik meer over mensen te vertellen; wat apartheid en onderdrukking voor hen betekenden – en vooral over hoe ze zich verzetten en de offers die zij moesten brengen. De exacte cijfers en data werden niet meer zo belangrijk. Menselijke verhalen staan nu centraal.”
Zodoende ontdekte David de kracht van het verhaal. “Verhalen doen voelen”