Za 10 sept.: de Havenvolkskeuken van Bertus van der Horst

 

De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers delen hun favoriete maaltijd met het publiek en vertellen en verbeelden gedurende de avond tegelijkertijd hun persoonlijke (familie)geschiedenis.

 

Op zaterdag 10 september is te gast in Belvédere’s Volkskeuken:  Bertus van der Horst (1940). Bertus vertelt zijn verhaal, toont de film Revolutie aan de Maas (Rikkert Boonstra) en leidt deze in. Daarnaast is er zijn favoriete maaltijd: Captains Dinner.

 

 

 

De Rotterdammer Bertus van der Horst (1940) was één van de woordvoerders (van de zogenaamde dweilploegen) van de laatste grote havenstaking in Rotterdam. Geboren in de Van der Schellingstraat in de Provenierswijk ging hij al vroeg werken in de haven ’tot ik er bij neerviel, nee hoor tot ik op 55-jarige leeftijd met de VUT ging. Het is echt de mooiste plek om je voer te verdienen, dat is waar, dat is geweldig.’ De jaren zeventig was een tijd van economische en politieke strijd, met veel stakingen.

 

Een van de stakingen die het meest tot de verbeelding spreekt, was die in 1979, die maar liefst vier weken duurde. Bijna iedere dag was er ook overleg op het Afrikaanderplein. Daar werden de stakers toegesproken door verschillende woordvoerders van de staking en soms waren er wel vijfduizend mensen bij zo’n overleg. Tijdens de vergadering werden onder andere de eisen vastgesteld. Een paar van de eisen waren ‘dertig gulden netto per week erbij per 1 januari 1979, vijfploegendienst en met de feestdagen vrij’.

 

In het hele land werden solidariteitscomités opgezet door mensen die zich solidair verklaarden met de stakers. Mensen gingen de straat op om geld in te zamelen. Ook waren er dagelijks poortacties en dweilploegen. De staking kweekte nieuwe solidariteit. Havenarbeiders van allerlei nationaliteiten streden zij aan zij, en vooral de vrouwen speelden een belangrijke rol. Amsterdamse arbeiders voerden actie voor hun Rotterdamse collega’s.

 

Programma

Tijdens de Volkskeukenavond toont Bertus de documentaire ‘Revolutie aan de Maas’ van Rikkert Boonstra (Dock-site Productions & stichting Video Perscentrum, ca. 50 min.) met unieke bewegende beelden van de stakingen. Hij leidt deze persoonlijk in. Ook enkele van zijn strijdliederen staan op het programma. Samen met zijn mede-Parkinson makkers zullen ze een aantal keiharde Rotterdamse liederen ten gehore brengen. Op het menu deze avond staat trouwens Bertus’ lievelingseten, een Captains dinner en als aperitief Schelvispekel.

 

 

Wat:

De Havenvolkskeuken van Bertus van der Horst (inclusief een Captains Dinner)

 

Wanneer:

Zaterdag 10 september, 18 – 22 uur, ontvangst vanaf 17.30 uur

 

Entree:

Deelname is 15 euro p.p. inclusief een diner, welkomstdrankje en programma.

Reserveren van tickets kan via deze link.

 

 Reacties zijn gesloten .