Za 11 mei: de Afro-Surinaamse Volkskeuken van Kofi Ogún & Millie’s Kitchen

 

De Rotterdamse Kofi Ogun kwam naar Nederland toen hij 5 jaar was. Het gezin waarin hij opgroeide woonde in verschillende wijken van de stad. Ook was hij graag buiten. Zo was hij graag buiten onder vrienden. Zo leerde hij de stad heel goed kennen. Met zijn vrienden sprak hij over van alles en wilde hij altijd het waarom en de oplossing weten. Die instelling kun je ook zien in zijn beroepskeuze. Hij werd personeelsmanager en organisatieadviseur bij verschillende bedrijven. In zijn vrije tijd hielp hij zijn moeder die werkte in het Surinaams cultureel erfgoed, bij vrouwenorganisaties en bij Odeon in de Gouvernestraat. Zijn moeder was een prinses in de Surinaamse keuken. Niet verwonderlijk dat zij een cateringbedrijf startte met de naam Millie’s Kitchen. Van zijn moeder heeft hij geleerd hoe je lekker eten bereidt en een geslaagd event organiseert.

 

 

Kofi voelt zich zeer verwant met de Afro-Surinaamse tradities waarin zijn familie is opgegroeid. “Mijn ouders en grootouders zijn allemaal groot geworden in Surinaamse wijken met veel Afro-Surinamers, zoals Boerbuiten. Daar beleefden ze hun cultuur en zo werden Afrikaanse tradities in stand gehouden. Die heb ik ook in mijn jeugd meegekregen.” Kofi werd zich daarvan pas goed bewust toen hij samen met zijn moeder op pad ging met haar catering. Hij beseft daardoor dat traditionele gerechten als heri-heri, rijst met pom en moksi alesi evenzeer cultureel erfgoed zijn als de Surinaamse klederdracht en muziek. Zijn moeder inspireerde hem en iedereen de Surinaamse cultuur beter te leren kennen en uit te dragen.

 

Kofi Ogún volgt zijn moeder Millie in haar voetsporen. Hij is zeer actief in de Nederlandse gemeenschap. Hij geeft lezingen en cursussen over de doorwerking van slavernij. Ook spreekt hij veel over het veranderen van de naam van Afrikaanse nazaten. In de maand juni verschijnt daarover een 5-delige serie op OpenRotterdam. Kofi heeft pas sinds 2019 zijn huidige naam. Hij veranderde zijn naam omdat hij wilde dat zijn naam beter aansloot op zijn Afrikaanse identiteit. Zijn nieuwe naam heeft hem als mens verrijkt.

 

In de Volkskeuken van het Verhalenhuis zal Kofi op zaterdag 11 mei vertellen over zijn reis door het leven. Hoe zijn moeder hem heeft geïnspireerd zijn culturele wortels te omarmen. Ook vertelt hij over waarom en hoe hij zijn naam heeft veranderd. Ondertussen kookt hij samen met broers en zussen. Kom luisteren, kijken en proeven bij Millie’s Kitchen en Kofi Ogún.

 

 

 

De Volkskeuken van Kofi Ogún en Millie’s Kitchen

Wanneer: zaterdag 11 mei

Tijd: 16 – 20 uur

Kosten: € 17,50 p.p. inclusief programma, maaltijd en welkomstdrankje

Reserveren is noodzakelijke en kan via deze link

 

 

 

 

 Reacties zijn gesloten .