Za 11 mrt. Live muziek, sport & eten in de Antilliaanse Volkskeuken van familie Rayvison Gijsbertha

 

De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit & erfgoed. Rotterdammers delen hun lekkerste maaltijden met het publiek en vertellen gedurende de avond tegelijkertijd hun persoonlijke verhaal, hun achtergrond, bezigheden en (toekomst)dromen.

 

Zaterdag 11 maart eten we uit de Antilliaanse Volkskeuken van de Curaçaose familie RayvisonIedereen is van harte uitgenodigd aan te schuiven en kennis te komen maken. Er is live tambú muziek, men kan kennis maken met de beginselen van het honkbal, het familieverhaal wordt verteld én de droom van Rayvison wordt zichtbaar én natuurlijk is er een heerlijke Antilliaanse maaltijd.

 

 

Wanneer: za 11 maart 2023

Tijd: 16 – 19 uur, inloop vanaf 15.30 uur

Kosten: € 17,50 per persoon. Reserveren noodzakelijk, dit kan via deze link.

Let op:

Verhalenhuis Belvédère wil Rayvison helpen zijn droom waar te maken. Als 12-jarig honkbaltalent is hij onlangs geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Babe Ruth Caribbean Championships toernooi van 19 t/m 25 juli 2023 op de Bahama’s. Op het toernooi spelen ze onder andere tegen teams uit Cuba en de USA. Het toernooi zal live te volgen zijn via ESPN en er zullen MLB- en/of University scouts aanwezig zijn. Om aan het toernooi mee te kunnen doen, moeten zijn ouders voor de reis, het verblijf, de trainingen en dergelijke € 1700,- bijdragen. Een hoop geld dat er niet is, Rayvison hoopt met zijn crowdfundingsactie dat er mensen zijn die willen helpen om met een donatie zijn deelname werkelijkheid te maken. Daarom zullen alle opbrengsten deze middag ook volledig ten goede komen aan de realisatie van deze Rotterdamse droom van Rayvison Gijsbertha.

 

 

   

 

Over honkbal op Curaçao

Honkbal zit in het bloed bij vele Antilianen, alle grote sterren zijn geboren en opgegroeid op de Nederlandse Antillen. Het is de nummer één sport. Zoals iedereen in Nederland op voetbal wil, willen ze daar op honkbal. Jongeren zien wat hun idolen bereiken en dat willen ze ook. “Die sport is hun grote trots en er gaat een enorme droom mee gepaard”, zegt bijvoorbeeld ook de Rotterdamse filmmaker Robbert So Kiem Hwat. Hij presenteerde onlangs zijn nieuwe documentaire A Perfect Game en volgt daarin een aantal jonge honkbaltalenten met Antilliaanse roots en zag meteen waarom Antillianen zo goed kunnen honkballen. “De meeste mensen zijn er niet rijk, ze leren honkballen op zandvlaktes met stokken en steentjes. Maar als je daar goed een bal kunt raken, dan kun je dat al helemaal op een glanzend grasveld.”

Samen met zijn moeder geeft Rayvison deze middag een kennismaking-clinic van ca. 30 minuten, buiten voor de deur van het Verhalenhuis, aan diegenen – jong en oud- die mee willen doen.

 

Over Tambú muziek

De neef van Rayvison speelt Tambú muziek. Deze typisch Curaçaose muziekstijl is ontstaan tijdens de slaventijd en is van Afrikaanse origine. Voor veel Curaçaoënaars is dit onderdeel van hun identiteit en nog steeds van betekenis. De ingrediënten zijn een trommel (de tambú), een schoffel (chapi) en zang in Papiaments. In tambú zit wijsheid en humor.  Een goede tambú-zanger is te vergelijken met een cabaretier, een rapper of een ‘stand up comedian’. Hij kan met een paar woorden een probleem neerzetten, tot de kern doordringen, een grappige vergelijking maken en een goede raad geven.  De teksten die bij de tambú worden gezongen zijn vaak maatschappij-kritisch.

Het geluk is dat zijn mede-muzikanten uit Curaçao net over zijn in Nederland. Voor Rayvison en zijn droom en voor alle gasten in het Verhalenhuis geven ze daarom een speciaal Tambú muziekoptreden in de Volkskeuken.

 

Over de keuken

Bar / kushina krioyo: Anamarie & Eunice’s Kitchen (Antiano)

Anamarie Christiaan en Eunice Wilkerson treden op als de gastkoks in de Volkskeuken deze middag. Zij zijn beiden geboren op Curaçao en koken met enige regelmaat in het Verhalenhuis. Nu halen ze hun lekkerste recepten uit de kast om de droom van hun neef Rayvison waar te maken met een geweldige ‘Combino Krioyo’.

 

 Reacties zijn gesloten .