Za 12 & zo 13 sept.: Open Monumentendagen Rotterdam met tours, lunches en verhalen

 

Ook in Rotterdam worden op za 12 en zo 13 september in het kader van de Open Monumenten Dagen vele prachtige gebouwen opengesteld voor publiek.
Verhalenhuis Belvédère is een bijzonder monument, van vier verdiepingen, met vele verhalen. Speciaal voor deze dagen zijn er rondleidingen door huis en wijk. Ook is er een lunch in de Volkskeuken en een luistervoorstelling (via stille disco hoofdtelefoons) op ligstoelen in de straat, zie de toelichting onderaan. Het programma en tijdschema is als volgt:

 

ZA 12 SEPTEMBER

 

11 uur:
‘Kapie maken’, gidstour over Katendrecht met proeven/binnenkijken/ontmoeten, duur 2 uur, 15 euro p.p. Reserveer hier.

 

12 uur:
Belvédère Huis Tour. Duur ca. 45 min. Gratis. Reserveer hier.

 

v.a. 12 uur:
Indonesische Lunch uit de Volkskeuken van gastkok Yin Kohar, 10 euro p.p. Reserveer hier.

 

14 – 16 uur:
Verhalenhuis Nazomer Expo Tour. Duur 2 uur. Gratis. Reserveer hier.

 

 

 

ZO 13 SEPTEMBER

 

11 uur:
Verhalenhuis Nazomer Expo Tour. Duur 2 uur. Gratis. Reserveer hier.

 

v.a. 12 uur:
Lunch uit de Volkskeuken van gastkok Faten Kiwan (Syrië/Rotterdam), 10 euro p.p. Reserveer hier.

 

14 uur:
‘De Verhalen van onze Straat’, een luistervoorstelling over de Rechthuislaan,  met draadloze hoofdtelefoons in ligstoelen, in de laan zelf. Duur
55 min. Entree 5 euro p.p. Reserveer hier.

 

15.30 uur:
Belvédère Huis Tour. Duur ca. 45 min. Gratis. Reserveer hier.

 

 

 

TOELICHTING

 

Belvédère Huis Tour
Een monument vol verhalen, van 1894 tot nu, van begane grond tot aan de zolder. We zien vier verdiepingen en aan de hand van veel foto’s en de sporen in het huis worden de verhalen zichtbaar.
Toegang gratis, duur ca. 45 minuten, max. 10 personen. Reserveren noodzakelijk, zie boven.
   
Verhalenhuis Nazomer Expo Tour
Bezoekers van de expotour nemen we persoonlijk mee naar de derde en tweede expositie-vloer en via een korte wandeling naar de loods aan de Rijnhaven Zuidzijde.
Langs drie exposities met werk en verhalen van de kunstenaars Dolf Henkes, Wally Elenbaas & Joop Reijngoud worden de verhalen van de wijk en stad (in corona-tijd) zichtbaar en beleefbaar.
Toegang gratis, duur 2 uur, max. 10 personen. Reserveren noodzakelijk.

 

Uit de Volkskeuken
Rotterdam is thuishaven voor meer dan 200 nationaliteiten. Volkskeukens staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar. Rotterdammers treden op als gastkok in de Volkskeuken van Belvédère: zij presenteren hun favoriete gerecht of familierecept en delen tegelijkertijd in beeld hun persoonlijke (migratie)geschiedenis met de bezoeker. De gastkoks worden ca. 2 weken van te voren bekend gemaakt.
Een lunch van een van de Volkskeuken-gastkoks op zaterdag of zondag is tussen 12 en 15 uur mogelijk, kosten 10,00 p.p. inclusief welkomstdrankje. Max. 30 personen. Reserveren noodzakelijk, zie boven.

 

De Verhalen van onze Straat
Een luistervoorstelling in/over de Rechthuislaan, de straat waar Belvédère op nummer 1 is gevestigd, aangelegd in 1900, met een grote sociale en cultuurhistorische waarde.
Luister naar de (audio)verhalen achter de gevels, deuren en monumenten, van vroeger tot nu, door bewoners zelf verteld.
Duur ca. 55 minuten. Toegang € 5 pp. voor een hoofdtelefoon, een (lig)stoel in de straat én inclusief welkomstdrankje. Let op: dit is een buitenvoorstelling, bij evt. slecht weer kan de voorstelling verplaatst worden. Verzamelpunt: Belvédère. Reserveren noodzakelijk, zie boven.

 

‘Kapie maken’
Geleide wandeling over Katendrecht: van Verhalenhuis tot FENIX. Over de historie en de toekomst van de wijk, met binnenkijken, ontmoetingen & proeverijen.
Nergens in Rotterdam zijn de verhalen van de stad zo voelbaar als op Katendrecht. Van de Joodse landverhuizers van begin 20e eeuw, het eerste Chinatown van Europa, de Griekse kooplieden, het eerste Kaapverdiaanse zeemanspension tot aan de vluchtelingen vandaag. Met de deelnemers maken we een ‘Kapie’ oftewel een rondgang over de Kaap. We trekken door de wijk, kijken even binnen, luisteren, ontmoeten én proeven van Chinese dumplings, Griekse olijven, Joodse boterkoek tot en met Kaapverdische grogue. Een tour i.s.m. Fenix Landverhuizersmuseum in wording.
Deelname € 15 euro p.p. Max. 10 personen, duur ca. 1,5-2 uur. Begin- en eindpunt: Verhalenhuis. Reserveren noodzakelijk, zie boven.

 

  

  

 

Bijzonder
In 2014 heeft Verhalenhuis Belvédère tijdens Open Monumentendag het traditionele Monumentenschildje van Historisch Genootschap Roterodamum uitgereikt gekregen. Het monumentenschildje is bestemd voor de eigenaar van een monumentaal pand in Rotterdam dat met meer dan gewone moeite is gered, gerenoveerd en zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat en stijl is hersteld. Daar zijn we heel erg trots op! Het schildje hangt sinds die tijd te pronken naast onze voordeur. Een prachtige erkenning voor al die obligatiehouders, fondsen, vrijwilligers en andere ondersteuners die het Verhalenhuis mede mogelijk maken.

 

Check hier het volledige programma van Open Monumentendagen Rotterdam 2020.Reacties zijn gesloten .