Terugkijken: stadsdichter Anne Vegter in de Volkskeuken, livestream met Syrisch afhaaldiner

 

Speciaal voor Poetry International 2021 presenteerde Verhalenhuis Belvédère: DICHTER IN DE VOLKSKEUKEN.

In de Kook- en verhalenstudio van Belvédère kookten we op zaterdag 12 juni samen met stadsdichter Anne Vegter een Syrische maaltijd. Via een livestream vertelden Anne Vegter (Delfzijl/Rotterdam) en gastkok Anahid Darwish (Aleppo, Syrië/Rotterdam) aan de kijkers en elkaar hun persoonlijk verhaal en deelden hun verbinding met de stad en met de (Syrische) keuken. Anne droeg ook voor uit haar werk. Na afloop van de livestream was de maaltijd af te halen in de kookstudio van het Verhalenhuis (Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht).

 

Voor wie de livestream heeft gemist, is deze hier terug te zien.

 

 

De Volkskeuken van Anne Vegter 
Wanneer: zaterdag 12 juni 2021
Tijd: livestream 17 – 18 uur koken en vertellen via Facebook; afhalen is mogelijk tussen 18.30 en 19 uur, adres Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht.
Kosten en reserveren: online meekijken is gratis, het afhaalmenu is € 15,00 p.p. en te reserveren via deze link.

Over Anne Vegter
Anne Vegter (Nederland, 1958) is begin dit jaar benoemd tot de stadsdichter van Rotterdam. In 2004 ontving ze de Anna Blamanprijs voor haar hele oeuvre; ze heeft maar liefst vijftien bundels, meest recentelijk Big data uit 2019 uitgebracht. Ook maakte zij in deze zelfde tijd samen met Ghayath ­Almadhoun, een Palestijns-Syrische dichter, een bundel. Ze vertelt hierover: “Hij is niet zozeer een vluchteling maar een ­migrant, maar heeft wel veel familie verloren. Ik was erg van hem onder de indruk, vooral omdat hij zo open was over het dilemma van in een rijk, westers land wonen. ‘Ik ben weggegaan, ik ben veilig, maar als ik mijn moeder bel, hoor ik bommen op de achtergrond. En dan vraagt zij: hoe is het weer daar?’”
Anne Vegter was Dichter des Vaderlands van 2013 tot 2017. “Toen ik mijn functie van Dichter des Vaderlands afsloot, heb ik een nieuw Nederlands volkslied geschreven, uitgevoerd door Syrische muzikanten. Op basis van de melodie van het Wilhelmus, met een andere tekst. Het idee was: alle deuren open.” Het warme welkom wekte ergernis bij een aantal mensen. “Het is natuurlijk een gevoelig onderwerp, je kunt niet zomaar aan een volkslied komen.” Zij ziet het als een van haar taken: een steen in de vijver gooien middels poëzie. Anne Vegter is een dichter die liever wakker schudt dan in slaap sust en een poëtische waarheid weet aan te leveren die lezers aan het denken krijgt.

Over gastkok Anahid Darwish

Anahid Darwish (1982) is geboren in Aleppo (Syrië), als oudste kind in een gezin met vijf kinderen. In 2015, vanwege de oorlog, probeert ze te vluchten naar Europa met een vals paspoort. Ze wordt gepakt en belandt in de gevangenis. Acht maanden later op 1 augustus 2015 lukt het haar alsnog weg te komen. Nu woont ze in Nederland. Haar vier kinderen zijn na vier maanden met haar herenigd: Adnan (17), Zeina (15), Mahmoud (14) en Layan (11). In Nederland besluit ze alleen nog maar haar hart te volgen. Anahid volbrengt diverse horeca-opleidingen, loopt stage bij verschillende restaurants, kookt van Frans tot Mexicaans en werkt met diverse chef-koks nauw samen. Zo leert ze ook de typische gerechten, smaken en historie van de diverse eetculturen in Nederland kennen. Heel recent startte ze haar eigen onderneming: Ebla Cuisine, koken met passie voor de geuren en smaken van de Syrische keuken. Ze maakt graag recepten en gerechten uit haar jeugd, van haar oma en moeder, die ze vooral reconstrueert vanuit haar herinneringen.

 

LET OP:

# Het koken en vertellen vindt plaats via een livestream via Facebook van Verhalenhuis Belvédère, tussen 17 en 18 uur.

# Een half uur na afloop van de livestream kan de dinermaaltijd worden afgehaald bij de Volkskeukenstudio in Rotterdam-Katendrecht aan de Atjehstraat 98. We houden ons daarbij aan de hygiëne eisen, maken geen fysiek contact, houden anderhalve meter afstand en dragen mondkapjes.

 

Over de Volkskeuken

De Volkskeuken is het eet- en ontmoetingsprogramma rondom identiteit en (cultureel) erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek en delen tegelijkertijd hun persoonlijk (migratie)verhaal. Rotterdam is anno 2021 thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de smaken, verhalen, rituelen en gebruiken van de stad beleven. Ook presenteren we in de Volkskeuken feest- en herdenkingsdagen en persoonlijke evenementen.

 



Reacties zijn gesloten .