Za 13 feb.: Verhalencollege #10

Belvédère’s Verhalenacademie presenteert op zaterdag 13 februari Verhalencollege #10 :

‘Bewoners in beeld: videodrieluik over het herstructureringsproces van een naoorlogse flat’ onder leiding van gastdocente Els Desmet.

 

De Verhalencolleges zijn in de eerste plaats bedoeld voor alle Belvédère vrijwilligers, ter lering en vermaak en als dank voor alle inzet en betrokkenheid. De colleges zijn echter interessant en open voor alle belangstellenden!

 

Het programma op hoofdlijnen:
13.30 uur Inloop met koffie, thee en iets lekkers
14.00 uur Start Verhalencollege;

inclusief vertonen videoreeks in aanwezigheid van een aantal bewoners uit de Margrietflat en videomaker Rick Messemaker
17.00 uur Borrel met een drankje en een hapje

Deelname gratis voor vrijwilligers van Verhalenhuis Belvédère, voor andere bezoekers € 15 p.p. & . De prijs is incl. koffie/thee en twee drankjes.

Reserveren noodzakelijk via reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl of via 010 – 720 0997.

onsbelang

Groepsportret bewoners en medewerkers corporatie (fotograaf Joop Reijngoud)

 

Over Els Desmet en het college

Els Desmet is mede initiatiefnemer van het Verhalenhuis en betrokken stadsgeograaf. Zij maakt op allerlei manieren de belevingswereld van mensen die wonen en werken in de stad zichtbaar en beleefbaar. Tijdens het college op 13 februari krijgt u via een videodrieluik een uniek inkijkje in het herstructureringsproces van de naoorlogse flat ‘De Nieuwe Margriet’. Een vernieuwingsproject dat in 2015 de publieksprijs van Rotterdamse Architectuurprijs won.
De videoreeks brengt het veranderingsproces – door de tijd heen- in beeld, dicht op de huid van de bewoners. Vanuit de belevingswereld van de veelal oudere bewoners volgt de camera de invloed op het dagelijks leven van de fysieke verandering. We krijgen een beeld van het leven van enkele Rotterdamse oudere bewoners die vertrouwd zijn met hun woonomgeving, prettig samenleven en contacten in de flat hebben. Wat betekent het als een woningcorporatie besluit om een flat te vernieuwen waar vele oudere mensen met een laag inkomen al jaren naar tevredenheid wonen? Wat betekent de onzekerheid over de toekomst van de flat voor deze bewoners? Hoe gaan zij daar mee om? Hoe gaan ze om met de ‘gedwongen’ verhuizing waar zij mee worden geconfronteerd? Wat heeft dit voor invloed op hun sociale netwerk, de onderlinge zorg en steun en de contacten met de woningcorporatie? Els Desmet heeft de huurdersvereniging Ons Belang tijdens het ingrijpende renovatieproces begeleid en samen met hen en videomaker Rick Messemaker de videoreeks ontwikkeld.

 

stills uit de video © Rick Messemaker

raamwerk (2)still ons belang



Reacties zijn gesloten .