Za 14 dec.: De Volkskeuken van de Almondestraat
Verhalenhuis Belvédère en Pension Almonde nodigen u van harte uit om deel te nemen aan een speciale editie van de Volkskeuken:
de Volkskeuken van de Almondestraat (Agniesebuurt, Rotterdam Noord).
In de Almondestraat moeten 52 sociale woningen gesloopt of ingrijpend gerenoveerd worden in verband met funderingsproblemen. De huidige bewoners moeten daardoor verhuizen. Wat betekent dit voor hen?
In de zomer van 2019 logeerden drie jonge schrijvers uit Friesland en drie jonge schrijvers uit Vlaanderen in de straat. Zij trokken twee weken op met een van de vertrekkende bewoners. Op deze manier vingen zij verhalen van de straat. Tijdens de avond presenteren zij hun ervaringen op geheel eigen wijze onder de noemer ‘Leegstandsproza’.
De gastkok van deze avond is Brigitte Doest (Suriname/Rotterdam, Agniesebuurt). Brigitte is een kleine beroemdheid in de wijk. Als jonge moeder kwam zij met haar vier kinderen in de Almondestraat wonen. Ondertussen is ze zelf al verhuisd, maar nog steeds zeer begaan met haar buren. Ze houdt enorm van koken en heeft met zorg een driegangenmenu samengesteld.
Wanneer: zaterdag 14 december, 18 – 22 uur. Inloop/ontvangst vanaf 17.30 uur
Entree: € 15 p.p. inclusief maaltijd en programma (excl. drank).
Reserveren: tickets reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.
Bij vragen of hulp nodig bel 010 720 0997 of mail naar: welkom@verhalenhuisbelvedere.nl.
Over Pension Almonde & de schrijversresidentie
De schrijversresidentie is georganiseerd door deBuren, Stad in de Maak en Explore the North. Pension Almonde deed ter plaatse de invulling en uitvoering: www.pension-almonde.nl
Alvast meer weten over de zes schrijvers die deze zomer in de Almondestraat woonden en de bewoners waarmee zij optrokken? Lees dan verder:
Anke Verschueren (1994) neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze heeft een masterdiploma Nederlands en studeert nu Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Anke tekende het verhaal op van Ted, die haar een inkijk gaf in zijn klein museum van grote herinneringen.
Sabrine Ingabire is columnist, journalist, mensenrechtenactivist en public speaker. Sabrine is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze vier was. Ze groeide op tussen Brussel en Vlaanderen. Sabrine schrijft al heel haar leven: ze schreef een boek op haar veertiende en leverde in 2018 een bijdrage aan de bloemlezing Zwart (Atlas Contact). Op dit moment werkt Sabrine voor NRC in Nederland.
Sabrine tekende het verhaal op van Marina, die aan Sabrine vertelde over hoe ze uit Kaapverdië in Rotterdam belandde met haar kinderen.
Marrit Jellema is begonnen als dichter en draagt regelmatig voor op het podium. In 2013 kwam haar eerste bundel Liefde, lust en een gebroken hart uit, gevolgd door een tweede bundel Van die dingen. Ze gebruikt het leven om haar heen als inspiratiebron en vangt hiermee de mooiste verhalen.
Marrit trok twee weken op met Aad, in de wijk bekend als DJ Aad, die samen met zijn vrouw al meer dan veertig jaar in de Almondestraat woont en de wijk door de jaren heen heeft zien veranderen.
Younes van den Broeck a.k.a. Spitler (1991) is beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in kunst, woord en beeld. In mei 2018 ontving hij de Koningin Mathildeprijs in samenwerking met Commusaic vzw voor het project ‘Beats and bars’. Hiervoor gaf hij workshops in gevangenissen in New York en België.
Younes zou oorspronkelijk een portret maken van de ‘bloemen-oma’, maar het liep anders. Op straat sloot hij vriendschap met Idris, die al jaren de fietsjes repareert van de kinderen uit de buurt. Younes nam de stad en de straat als personage en schreef er een pakkende tekst over.
Obe Alkema (1993) publiceerde de afgelopen jaren in diverse bladen en op platforms en debuteerde in november 2018 met de poëzieglossy Obelisque, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs 2019.
Obe trok twee weken op met operazangeres Claudia en kreeg er meteen een extra bewoner bij: Claudia en haar boezemvriendin Sylvia zijn namelijk onafscheidelijk. Obe schreef een mysterieus portret van een bijzondere vrouw.
Wessel de Vries schrijft toneelstukken en filmscenario’s. In 2017 studeerde hij af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU in Utrecht. Hij werkt (onder andere) voor Meeuw Jonge Theatermakers, Theater Sonnevanck en Kameroperahuis.
Wessel volgde Brigitte Doest, ook de gastkok van de avond. Een alleenstaande moeder van vier kinderen, die als jonge vrouw in de Almondestraat kwam wonen en er haar kinderen zag opgroeien.