Za 14 okt.: Verhalencollege #15: “Iedereen heeft een verhaal” o.l.v. Laura Schalkwijk
Belvédère’s Verhalenacademie presenteert op 14 oktober van 14 tot 17 uur Verhalencollege #15: ‘IEDEREEN HEEFT EEN VERHAAL’ onder leiding van gastdocent en journalist Laura Schalkwijk.
De Verhalencolleges zijn in de eerste plaats bedoeld voor alle Belvédère vrijwilligers, ter lering en vermaak en als dank voor alle inzet en betrokkenheid. De unieke, persoonlijke colleges zijn echter interessant en open voor alle belangstellenden!
Deelname € 15 p.p., voorverkoopkaarten via onderstaande link en gratis voor vrijwilligers van Belvédère,
Meer info via 010 720 0997 of mail naar hulp@verhalenhuisbelvedere.nl
PROGRAMMA
13.30 uur inloop met koffie, thee en iets lekkers
14.00 uur start Verhalencollege
17.00 uur afsluiting met drankje/hapje
Over Laura Schalkwijk
Haar vader nam haar wel eens mee naar de redactie van het Algemeen Dagblad, destijds nog aan de Westblaak. Daar raakte ze als 6-jarige betoverd en wist: hier wil ik later ook werken.
Laura Schalkwijk (37) is journalist. Ze werkte 12 jaar voor het Algemeen Dagblad en schreef over economie, sport, misdaad, interviewde wetenschappers, atleten, daders, versloeg kleine en grote onderwerpen, reisde na de aardbeving naar Haïti en ‘met’ de koningin naar Mexico.
In 2015 besloot Laura het harde nieuws te verruilen voor persoonlijke verhalen. Ze zegde haar vaste baan op. Nu werkt ze bij Verhalenhuis Belvédère en legt ze (levens)verhalen vast van Rotterdammers, zowel via audio als op papier. Daarnaast schrijft ze voor verschillende magazines en geeft ze les namens de SKVR, onder anderen aan leerlingen die net in Nederland wonen.
Over het verhalencollege ‘Iedereen heeft een verhaal’.
Tijdens dit college zal Laura ingaan op het persoonlijke interview en het schrijfproces.
In de Verhalenkeet (audio-opnamestudio) van Verhalenhuis Belvédère en voor Belvédère’s wekelijkse rubriek in het AD Rotterdams Dagblad, zijn inmiddels talrijke Rotterdammers geïnterviewd. Jong, oud en uit alle culturen van deze diverse stad. Telkens weer blijkt dat iedereen een waardevol verhaal heeft, vaak met verbazing, ontroering en nieuwe inzichten tot gevolg.
Aan de hand van haar eigen ervaringen geeft Laura een stoomcursus interviewen en laat verhalen zien, lezen en horen, ter inspiratie. Het idee is dat deelnemers zelf een interview afnemen en vervolgens gaan schrijven, al is het maar een eerste alinea.
Bijschrift foto:
&
Laura en haar vader op de redactie van het AD in 1989. De krant was net verhuisd van Westblaak naar Alexanderpolder en organiseerde een open dag. Mijn vader legt aan bezoekers uit hoe de krant werkt. Laura, 8 jaar, ging de hele dag mee en tikte er een fantasieverhaaltje over een geest die wonderen verrichtte.