Za 16 nov. : 1001 Nacht Verhalenroute in Delfshaven

 
 
Zaterdag 16 november nodigen we iedereen uit voor de 1001 Nacht verhalenroute in/door Delfshaven.
 
Een première….. we noemen het programma ook wel een Rekwisietenkabinet, een nieuwe vorm van expositie, theater en (echte) verhalen in één. Een theatrale vertelling is de start. Verhalen en objecten van Rotterdammers van nu, komen samen met het erfgoed van de wereldberoemde schilder Kees van Dongen. Daarna wandelen we door Delfshaven, bezoeken enkele locaties in het echt, en eindigen samen aan tafel om een maaltijd en de ervaringen te delen.
 
Over Van Dongen en zijn inspiratie
 
Een van Nederlands beroemdste kunstenaars Kees van Dongen (1877-1968) is geboren en opgegroeid in het Rotterdamse Delfshaven. Niet lang daarna werd hij in Parijs in één adem genoemd met Matisse en Picasso met wie hij ook een lange tijd een huis en atelier deelde. Van Dongens werk is aangekocht door Museum Boijmans maar ook bijvoorbeeld door de Hermitage in St. Petersburg en het Moma in New York. Zijn werken zijn echter zoals Van Dongen zelf aangeeft, vooral bepaald door zijn geboortegrond Rotterdam én ook door zijn vele reizen naar onder meer Marokko en Egypte. Ruim honderd jaar geleden maakte hij vele tekeningen en schilderijen van gesluierde Marokkaanse vrouwen, moskeeën en stadspoorten, Arabische mannen, Egyptische zeilboten en waterkruiken. Veelal zijn deze werken onbekend bij het grote publiek. Anno 2019 wonen er in zijn Delfshaven talrijke Rotterdammers met Marokkaanse of Egyptische wortels. De bekende kunstenaar Van Dongen en zijn erfgoed zouden veel meer zichtbaar kunnen zijn, op de plek zelf waar hij is geboren en opgegroeid. Hoe kijken daar de Rotterdammers van nu naar zijn erfgoed? Vertellen zijn werken herkenbare verhalen of gedeelde geschiedenissen? Zouden we aan de hand van zijn beelden elkaar (meer) kunnen vinden? Oftewel kan erfgoed ingezet worden om meer naar elkaar te luisteren en verbondenheid te ervaren?
 
Wilt u mee? Reserveren is noodzakelijk, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Verhalenroute duur ca. 4 uur inclusief maaltijd.
 
Datum & tijd: zaterdag 16 november, 15 – 19 uur
Start/verzamelpunt: Café de Pelgrim, Aelbrechtskolk 12
Eindpunt: restaurant Habibi, ’s Gravendijkwal 142b
Deelname: 15 euro p.p. inclusief afsluitende maaltijd en 1 drankje.
Reserveren noodzakelijk: via deze link, geeft u svp aan wanneer u vegetarisch bent.
 
Een programmaconcept van Frau Bakker (theatermaker Gabby Bakker), Alexandra van Dongen (freelance curator & conservator Museum Boijmans) en Verhalenhuis Belvédère.
 
 Reacties zijn gesloten .