T/m feb.: Stilleven in Rotterdam, Elenbaas Estafette-Expositie

 

  
  

De Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas (1912-2008) woonde en werkte samen met zijn joodse vrouw Esther Hartog, van 1942 tot aan 2008 in hun woning aan de Rechthuislaan 1 in Rotterdam-Katendrecht, nu onderdeel van Verhalenhuis Belvédère.
Omdat het Verhalenhuis door de lockdown gesloten was, brachten we in coronatijd ‘de beste wensen van huis tot huis’ met een kunstwerk van Elenbaas. Twee grafische stillevens van Wally reisden door de stille stad en haalden zo verhalen op.

 

Elke dinsdag en vrijdag in april, mei en juni 2020 brachten we de werken bij een nieuwe ‘bruikleennemer’ ofwel een Rotterdammer die voor drie dagen een eigen expositie aan huis samenstelde. We verzochten de gastheer/gastvrouw in het meereizende dagboek de ontmoeting en de belevenissen te beschrijven als ook een volgende bruikleennemer aan te raden. Zo werd het een echte estafette en kon werkelijk iedereen in de stad een Elenbaas te logeren krijgen. Maar liefst 34 gastheren en vrouwen kregen deze bijzondere logée. Via het Facebook foto album en in Instagram stories waren daarvan enkele resultaten te volgen.

 

Vanaf half juli 2020 zijn de werken terug in het Verhalenhuis en te zien op de plek waar ze in de jaren 50 gemaakt zijn. De twee Elenbaas-stillevens hebben een extra dimensie in hun biografie gekregen. Heel uiteenlopende levens in de stad van nu zijn ermee verbonden geraakt. De persoonlijke verhalen ontmoeten elkaar in dagboekvorm, te zien in de expositie van 18 juli tot 18 februari.

 

TOEGANG GRATIS
Vanwege de (gedeeltelijke) lockdown per half oktober 2020 is het Verhalenhuis tot nader bericht alleen te bezoeken op afspraak. Met vragen/verzoeken mail naar info@verhalenhuisbelvedere.nl of bel naar 010 720 09 97.

 

LET OP: FEESTELIJK OPENINGSWEEKEND
Za 18 Juli en zo 19 juli 2020 is de tentoonstelling in verband met de coronamaatregelen alleen in toers te bezoeken (tezamen met de 2 andere nieuwe exposities) om 14, 17 en 20 uur (duur ca. 2 uur): reserveren kan via deze link voor zaterdag 18 juli en via deze link voor zondag 19 juli..Reacties zijn gesloten .