T/m 28 nov.: PINHOLE, fototentoonstelling Joop Reijngoud in Loods Rijnhaven ZZ

 

Verlaten straten, lange schaduwen, vervreemdende close-ups; soms lijken de beelden wel bevroren momenten, stills uit een film. Mensen spelen nauwelijks een rol, hooguit als stille getuigen.
Al jaren maakt hij foto’s van het dagelijks leven in de grote stad. Joop Reijngoud staat voor mensenfotografie. Niet voor niets is hij ook (mede)initiatiefnemer van het Verhalenhuis in Rotterdam. In deze expositie is een heel andere kant van zijn oeuvre te zien: een selectie van 30 pinholes uit de periode 2015- 2020.

 

Ogenschijnlijk zijn het onscherpe, willekeurig geschoten beelden. In werkelijkheid zijn de kaders, tijd en diagonalen zorgvuldig overwogen en bepaald. Maar dan met een pinholecamera en “op de tast of wellicht noem je dit het onderbewuste”, zegt hij.
Pinhole betekent speldengaatje. De camera heeft een gaatje in plaats van een lens. “Sommige beelden hebben zo’n 45 minuten belichtingstijd gehad”. De foto’s geschoten op kleurennegatieffilm zijn het resultaat van intensief kijken en beleven.
Met de ‘ongoing’ Pinhole-serie toont hij een heel ander portret van de wereld en de stad. De ene keer bekruipt je een licht gevoel van onheil of verontrusting, dan weer is er een vrolijk makende heimelijkheid of een luchtig absurdisme. Reijngoud speelt met de stad als ware het zijn theater. Of tonen de foto’s toch de werkelijkheid?

 

De foto’s uit de expositie zijn ter plekke te koop. Een eenvoudig schetsboekje verschijnt bij de expositie en is in beperkte oplage verkrijgbaar.

 

PINHOLE
Tentoonstelling Joop Reijngoud

Wanneer:
18 Juli – 8 november 2020
Locatie:
loods Rijnhaven ZZ14. Vanuit het Verhalenhuis begeleiden we bezoekers naar de expositie op deze tijdelijke plek aan de Rijnhaven.

Entree: gratis

Openingstijden:
op afspraak. Bel 010 720 09 97 of mail naar: info@verhalenhuisbelvedere.nl

  

 

LET OP: FEESTELIJK OPENINGSWEEKEND
Za 18 Juli en zo 19 juli 2020 is de tentoonstelling in verband met de coronamaatregelen alleen in toers te bezoeken (tezamen met de 2 andere nieuwe exposities) om 14, 17 en 20 uur (duur ca. 2 uur): reserveren kan via deze link voor zaterdag 18 juli en via deze link voor zondag 19 juli..

 Reacties zijn gesloten .