Za 18 juni.: Volkskeuken Spinning Plates – by the river, we talk with spices

Voor de terugkeer van Museumnacht010, op zaterdag 18 juni, presenteren Bodega Rotterdam en Verhalenhuis Belvédère Spinning Plates – by the river, we talk with spices.
Voorafgaande aan Museumnacht010 nodigen wij jullie uit in onze Volkskeuken, waarbij we op culinaire reis gaan met specerijen. Het programma versmelt verhalen met fantasie, verlangen en creativiteit.

 

Spinning Plates richt zich op specerijen, verhalen over specerijen, culinaire tradities en hun toepassingen. Tijdens het evenement brengen we een eerbetoon aan specerijen, hun geschiedenis en het gebruik ervan. Specerijen zijn een essentieel onderdeel van de menselijke geschiedenis, hun reis over de wereld is een echo van de reis van mensen. Dit maakt ze onderdeel van collectieve en persoonlijke verhalen.

Samen met kunstenaars, muzikanten en koks laten wij Rotterdam van haar vele kanten zien.

 

Programma:
16.00 – Inloop
17.00 – Paneldiscussie: In gesprek over specerijen – migratie, handel en creativiteit
18.00 – Diner
19.30 – Speciaal optreden
20.00 – Start Museumnacht010
20.00 tot 01.00 – Muziek door Palestina Robotica, Apichat Pakwan en JJAQ


Gastkok Anahid Darwish
Anahid heeft haar eigen cateringbedrijf, Ebla Cuisine, waarbij ze kook met passie voor de geuren en smaken van de Syrische keuken. Daarnaast is ze ook met regelmaat te vinden in de Volkskeuken van het Verhalenhuis als gastkok.
Anahid is geboren in Aleppo als oudste van een gezin met vijf kinderen. Als meisje droomde ze ervan danseres te worden, acteur óf astronaut. Ze houdt vooral van het theatrale, de styling. In feite doet ze dat nu met eten. Samen met haar vier kinderen ontvlucht ze Syrië, zij zocht op internet op wat is ‘het best land voor mijn kinderen’ en kwam zo uit bij Europa en Nederland. Hier aangekomen besluit ze alleen nog maar haar hart te volgen.
Ze volbrengt diverse horeca-opleidingen, loopt stage bij verschillende restaurants, kookt van Frans tot Mexicaans en werkt met diverse chef-koks nauw samen. Zo leert ze ook de typische gerechten, smaken en historie van de diverse eetculturen in Nederland kennen. In haar eigen onderneming gebruikt ze nieuw opgedane technieken en smaken, maar ook vooral de recepten en gerechten uit haar jeugd, van haar oma en moeder. Deze reconstrueert ze vooral vanuit haar herinneringen. Toen haar vader hoorde over haar ondernemingsplan, lachte hij aanvankelijk. Nu ziet hij echter in dat haar kookkunst een groot talent is.

 

Wanneer:
Zaterdag 18 juni

Tijd:
16:00 – 01:00

Reserveren:
Reserveer via deze link je plek voor het programma tot 20.00
Let op: Kaartjes voor Museumnacht010 bestel je via hun eigen website.

 

 

Museumnacht010:
Zaterdagavond 18 juni doet het Verhalenhuis mee aan Museumnacht010. Van 20.00 tot 01.00 kun je door het huis dwalen langs alle tentoonstellingen onder begeleiding van heerlijke geuren en klanken.
Museumnacht010 is een samenwerking van verschillende kunst- en cultuurinstellingen uit Rotterdam. De instellingen stellen een programma samen en zoeken de samenwerking op om te laten zien wat Rotterdam te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur! Tijdens Museumnacht010 krijg je de unieke kans om ’s nachts rond te dwalen en te ontdekken wat Rotterdam aan kunst en cultuur in huis heeft. Voor de nacht koop je een kaartje waarmee je alle musea, galleries en overige deelnemende culturele locaties kan bezoeken. Bekijk het volledige programma op Museumnacht010.

 

‘Nakba betekent veel voor mij’ – expo
Een tentoonstelling van kunstenaarsduo Gil&Moti met verhalen van Palestijnse Rotterdammers over begrippen als: thuis, vluchten, herinnering, trauma, identiteit, familiewortels en verbondenheid. Er is een nieuw videowerk: ‘…..Daarna geen Palestina meer’, er zijn schilderijen en tekeningen van Finan Ghazal, kookkunst van haar dochter Nivien Ragab, sculpturen van vader Jamal Al Shaabi en ‘stripverhalen’ van zoon Mahmoud en diverse Palestijnse memorabilia uit Rotterdamse woonkamers.

 

‘RETOUR, textiele verhalen – expo
Beeldend kunstenaar Maria Ikonomopoulou presenteert een nieuwe installatie in de eetkamer van Wally Elenbaas en Esther Hartog. Geïnspireerd op de tafelgesprekken van Wally, het heen en weer reizen tussen landen, Griekse wortels en iets teruggeven, enz.

 

‘HENKES PARADE’ – podcast expo
Een luisterexpo over diversiteit en vrijheid met persoonlijke verhalen uit de LHBTQ+ gemeenschappen in Rotterdam en met kunst van Dolf Henkes (1903-1989) en Jonathan Sugrendo (1996). Een samenwerking met de RCE, DIGIT Up, Galerie AtelierHerenplaats.

 

“By the river, we talk with spices”
Een eerbetoon aan specerijen, hun geschiedenis en het gebruik ervan. Specerijen zijn een essentieel onderdeel van de menselijke geschiedenis, hun reis over de wereld is een echo van de reis van mensen. Tijdens hun reis, zijn ze onderdeel geworden van collectieve en persoonlijke verhalen. De tentoonstelling zal enkele van deze verhalen blootleggen en onze zintuigen prikkelen door middel van verzameld beeldmateriaal, aroma’s van Fen Mei, en soundscapes door Lance Laoyan.

 

Muziek door

JJAQ


Apichat Pakwan


Palestina RoboticaReacties zijn gesloten .