Za 18 mrt.: finissage Verborgen van Efrat Zehavi @ Elenbaashuis

 

Op zaterdag 18 maart om 16 uur is de finissage van de expositie Verborgen van Efrat Zehavi in het Elenbaashuis. Deze middag willen we samen met betrokkenen, vrienden en bezoekers Efrat danken voor haar werken en aanwezigheid in het Verhalenhuis de afgelopen drie maanden. Efrat zal persoonlijk de aanwezigen vertellen over haar artist-in-residence-periode, haar oma en haar eigen verhaal en werk. Vanzelfsprekend zijn er heerlijke hapjes en drankjes en eindigt Efrat de middag graag met samen dansen.

Kom ook! Iedereen is van harte uitgenodigd deze middag nog eenmaal Efrat@Elenbaashuis te bezoeken en te beleven. Om 16 uur is de inloop, om 16.30 start het programma, om 19 uur is het einde.  Entree is gratis.

 

    

VERBORGEN – Efrat Zehavi @ELENBAASHUIS

 

Efrat Zehavi (Haifa/Israël, 1974) is Rotterdams beeldend kunstenaar. Veel mensen kennen haar van haar kleiportretten en theatrale ensceneringen van mensfiguren waarmee ze verhalen over identiteit verbeeldt. Efrat werkte drie maanden als artist-in-residence in het Elenbaashuis. 

 

Efrat en haar oma

Wanneer Efrat in 2001 vanuit Israël naar Rotterdam verhuist om te studeren aan de Piet Zwart Academie, kent ze drie Nederlandse woorden: theemuts, gezellig en vogeltje. Haar geliefde oma Rachel, geboren in Den Haag vertelde Efrat vaak over de mooie herinneringen aan het ouderlijk huis en aan de Scheveningse badplaats. Maar zoals vele anderen die de oorlog hebben meegemaakt, sprak Efrats oma nooit over haar nare ervaringen ten tijde van haar vlucht uit Nederland in 1942, of over haar ouders die vermoord zijn in Auschwitz. Pas veel later, na het overlijden van haar oma, ontdekt Efrat via verhalen van haar moeder en brieven uit de oorlog, de onderdrukte emoties en de verhalen die schuil gingen achter haar opgewekte verschijning.

 

 

Intussen op Katendrecht

In hetzelfde jaar dat Rachel uit Nederland vlucht, duikt de joodse Esther Hartog onder in de wijk Katendrecht, bovenin het huidige Verhalenhuis Belvédère-pand. Esther leek hier betrekkelijk veilig. Katendrecht was min of meer verboden gebied voor de Duitse soldaten (!) en buren hielpen hen aan eten en zorgden ook dat Esther verborgen bleef. Zelf hielp zij samen met haar zus Fie Joodse kinderen verbergen en was haar man Wally Elenbaas als graficus goed in het vervalsen van persoonsbewijzen. Hier op Katendrecht vonden zij hun veilige haven, samen kwamen ze de oorlog door. Een periode waar ze hun leven lang, maar weinig over hebben gesproken.

 

In het Elenbaashuis nu

In het voormalige woonhuis van Esther en Wally – het Elenbaashuis op de derde verdieping in Belvédère – heeft Efrat zich laten inspireren door de geschiedenis van het huis, als ook door haar eigen familiegeschiedenis. Ze toont hier haar persoonlijke keuze uit het werk van Wally Elenbaas en tevens ook haar eigen sculpturen, tekeningen en collages, maar ook de persoonlijke objecten en documenten van haar oma. En ze maakt tijdens haar residentie, ter plekke nieuw werk.

 

 

 

Entree: gratis, dagelijks toegankelijk

 

Activiteiten:

-een ‘housewarming’ op zaterdag 12 november om 15. 00 – 18.00 uur, aanmelden niet nodig.

-veelvuldig op vrijdag tussen 11.00 – 17.00 uur ontvangt Efrat graag bezoekers cq geïnteresseerden in het Elenbaashuis

-finisssage op zaterdag 18 maart v.a. 16 uur, aanmelden niet nodig.Reacties zijn gesloten .