Verschenen: Luisterboekje & expo Verscheurd door oorlog

 

Op vrijdag 10 november 2023 is aan de Parkkade in Rotterdam het Razziamonument onthuld, een beeld van een vrouw en een man, duidelijk gescheiden van elkaar. Het is een monument voor alle slachtoffers van de razzia die Rotterdam en Schiedam trof op 10 en 11 november 1944. In twee dagen tijd pakte de Duitse bezetter 52.000 mannen op. Zij werden gedeporteerd en tewerkgesteld als dwangarbeider, veelal in Duitsland. Het monument vertelt over het verdriet en het leed van deze mannen én van hun vrouwen, kinderen en andere familieleden die achterbleven.

 

Nog altijd worden gezinnen noodgedwongen gescheiden, door oorlog, door conflicten, door politieke of economische situaties. Het Razziamonument zal daarom niet alleen een plek zijn voor de geschiedenis van toen, maar ook van nu, van de toekomst, van alle tijden. Een ieder heeft zijn of haar eigen verhaal bij dit monument.

 

 

Première Luistervoorstelling, Luisterboekje en expo presentatie in Depot Boijmans

In samenwerking met Verhalenhuis Belvédère wil stichting Razziamonument die persoonlijke verhalen vastleggen. Verhalen van mannen die de razzia in Rotterdam nog hebben meegemaakt, van vrouwen die achterbleven, verhalen van hun kinderen of kleinkinderen over de doorwerking van deze gebeurtenis. Maar daarnaast ook verhalen van Rotterdammers en Schiedammers van nu, die eveneens hun partner of gezin ooit moesten achterlaten, omdat de situatie in het thuisland door oorlog te gevaarlijk, te schrijnend of te uitzichtloos werd. En verhalen van gezinnen die juist eerst moesten achterblijven in grote onzekerheid, maar die later alsnog werden herenigd.

 

 

 

 

 

Luistervoorstelling

De opnames van de verhalen hebben inmiddels plaatsgevonden. Alle interviews worden vereeuwigd in het Stadsarchief Rotterdam. Zo blijven alle persoonlijke verhalen bewaard voor de toekomst en kunnen ze doorgegeven worden aan komende generaties.

 

Daarnaast stelden we een compilatie samen van de meest betekenisvolle fragmenten, in de vorm van een ‘luistervoorstelling’. Deze Luistervoorstelling ging in première een week ná de onthulling van het monument, t.w. op zaterdag 18 november 2023 in Verhalenhuis Belvédère. Nu is het Luisterboekje ‘Verscheurd door oorlog’ verschenen. Het boekje met verhalen, foto’s en een USB kaart met de luistervoorstelling om thuis te luisteren, is vanaf deze dag ook te koop op locatie in het Verhalenhuis en via de Belvédère webshop.

 

 

 

Expo presentatie in Depot Boijmans

 

Bovendien is vanaf deze dag ook in het Verhalendepot, op de derde verdieping in het Depot van Boijmans een presentatie van de verzamelde documenten, objecten en verhalen uit de privé collecties te zien en te horen.

 

Locatie: Verhalendepot van het Belvédère, derde verdieping in Depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24

 

Toegang: het Depot van Boijmans is voor mensen met een RotterdamPas en Museumjaarkaart toegankelijk voor € 1. Voor overige bezoekers €20 p.p. (t/m 18 jaar gratis).

 

Let op: alle tickets tot het Depot moeten vooraf online gereserveerd worden. De toegang gaat op basis van een tijdslot. Reserveren kan via de site van Boijmans via deze link.

 

 

 

Uitnodiging première

Wij nodigen iedereen van harte uit voor de première van de Luistervoorstelling op zaterdag 18 november 2023. Gezamenlijk luisteren via hoofdtelefoons naar de persoonlijke verhalen van de vertellers is een ervaring die je niet snel vergeet. Het programma is van 11 uur tot 13 uur inclusief een lunchmaaltijd.

 

Wanneer: zaterdag 18 november 2023

 

Tijd: 11.00 – 13.00 uur

 

Deelname aan de luistervoorstelling inclusief lunchmaaltijd is € 10 per persoon.

 

Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

 

 

Meer informatie over het Razziamonument via website van razziamonumentReacties zijn gesloten .