Za 2 dec.: Kaapse Verhalenreünie met Jubileum Pubquiz 10!

 

Het is (2013-2023) alweer tien jaar geleden dat Belvédère voor het eerst haar deuren voor bezoekers als Verhalenhuis opende, na een lange tijd van renovatie en verbouwingen.

 

Op zaterdag 2 december 2023 vieren we dit graag met Kapenezen en Katendrechters in de Kaapse Verhalenreünie met Katendrecht (team) Pubquiz.

 

We nodigen heel graag álle bewoners van Katendrecht uit; de originele, voormalige, bestaande én de nieuwe Kapenezen en Katendrechters. We trakteren deze dag op taart en bubbels en veel Katendrecht foto’s, filmpjes, verhalen, muziek en de Kaapse Pub Quiz ! 

 

 

Wanneer: za 2 december 2023

 

Tijd:  16 – 19 uur, inloop vanaf 15.30 uur

 

Kosten: gratis. Om zeker te zijn van deelname aan de Pubquiz, reserveer een plek met je straat/club/buren/vereniging (max. 6 personen per team) via telefoon 010 720 0997 of mail: info@verhalenhuisbelvedere.nl en geef svp aan met hoeveel personen je meedoet.

 

 

Over de geschiedenis en het jubileum

Het bijzondere pand aan de Rechthuislaan 1 in Rotterdam-Katendrecht hebben we sinds de zomer van 2008 in gebruik als tijdelijke werkplek, voor de productie van de Zuiderlingen, een buitententoonstelling oftewel fotowandelboulevard met heel veel groepsportretten. Heel organisch ontstaat op die tijdelijke werkplek toen een nieuw soort ontmoetingsplek: het Verhalenhuis, vooral ook door de genius loci en alle legendarische verhalen die de originele Kapenezen en Katendrechters kwamen vertellen. Het pand deed begin 20e eeuw dienst als proeflokaal en daarna als jazzclub in oorlogstijd. Er werden ook worstelwedstrijden gehouden, het was een bioscoop, een Griekse nachtclub annex restaurant en wijkmuseum.

 

 

De makers van de Zuiderlingen startten in 2010 met het organiseren van programma’s zoals Volkskeukens – Rotterdammers die koken en hun migratieverhaal delen – en tentoonstellingen. In 2011 kwamen de behoud- en transformatieplannen vanuit de gemeente, zo werd de fundering grondig aangepakt en werd het pand bijna een meter omhooggetild.

Via een speciale vorm van crowdfunding konden de programmamakers uiteindelijk het pand wel zelf kopen, waarna binnen het grote opknappen en restaureren kon beginnen. Op de begane grond lag nog zand en er waren nog wat provisorische hekjes in het trappenhuis, maar toch openden we boven in 2013 een eerste tentoonstelling. Niets was af, maar dat bleek juist ook de magie. Iedereen kon en kan helpen, meedoen en van betekenis zijn. Zeker in 10 jaar tijd. Het Verhalenhuis is daarmee van heel veel mensen. Nu viert Belvédère 10 jaar na dato deze officieuze opening met een jubileumjaar met activiteiten.

 Reacties zijn gesloten .