Za 20 jan.: Kaapverdiaanse muzikale verhalenlunch Heldendag

 

Op zaterdag 20 januari 2024 eert de Kaapverdiaanse gemeenschap haar helden met Heldendag, Dia de Heróis. De meest bekende held van Cabo Verde, Amílcar Lopes da Costa Cabral, de vader van de Kaapverdiaanse onafhankelijkheid werd nog voor de onafhankelijkheid kon plaatsvinden, op 20 januari 1973 vermoord. Cabral was niet alleen strijder en politicus maar ook poëet.

 

Jaarlijks op 20 januari herdenken en eren de Kaapverdianen hun helden. In Rotterdam – met meer dan 23.000 Kaapverdiaanse bewoners – worden alle Rotterdammers van harte uitgenodigd deze dag mee te beleven en te komen kennismaken met de Kaapverdiaanse cultuur, verhalen, poëzie, muziek en eten. Wees welkom!

 

 

 

 

Programma 20 januari 2024

 

De dag start in Rotterdam-Katendrecht in Verhalenhuis Belvédère met een muzikale verhalenlunch. Jorge Lizardo gaat in gesprek met Wessel Verkerk (Stadsarchief Rotterdam & onderzoeker EUR) over de rol van Rotterdam in de onafhankelijkheidsstrijd van Guinee en Kaapverdië en de gelijktijdige ontwikkeling van de cultuur en muziek in de Kaapverdiaanse gemeenschap in de stad. Er is Musica traditional met Dj Morabeza (schrijver André van ’t Hart) en Jaïro Tavares. Poëzie & spoken words Ck Las & Fidjus di Cabral. En natuurlijk een heerlijke lunch: Cachupa traditional en petiscos bereid door gastkok Sao Monteiro.

 

Vanaf 15 uur is er een ‘Solidariteitsmarscha’ (optocht) op het Heemraadsplein Pracinha d’Quebrôd. Vanaf 16.30 uur is er een programma met workshops, optredens en panel talks in Art Studio Hoogvliet.

 

Tijden en reserveren:

 

12 – 14 uur: muzikale verhalenlunch in Rotterdam, Katendrecht: Verhalenhuis Belvédère. Met Wessel Verkerk, DJ Morabeza, Jaïro Tavares, Sao Monteiro en Jorge Lizardo. Tickets 10,00 per persoon inclusief maaltijd en welkomstdrankje. Kaapverdiaanse 50+ helden zijn gratis, als eregast. Reserveren via deze link.

 

15 uur: Heemraadsplein, reserveren niet nodig.

 

16.30 uur: Workshops, optredens en panel talks in Art Studio Hoogvliet. 

Met Jane Ortet, Kenny Gomes, Djocelyn Mendes, Cesar Silva, Imerson Fortes, Wendy Lopes en Osvaldo Brito. Tickets inclusief een bord Cachupa (ook vegan): € 9,95. Kinderen tot 12 jaar gratis. Adres: Kolbleistraat 32, Hoogvliet.  Tickets via www.artstudiohoogvliet.nl

 

 

  Reacties zijn gesloten .