Za 20 juni: Verhalencollege #21 ‘Dans tussen zijn en doen’ o.l.v. Esseline van de Sande
Belvédère’s Verhalenacademie presenteert zaterdag 20 juni van 15 uur tot 17 uur: Verhalencollege #21: ‘Dans tussen zijn en doen’ onder leiding van de schrijver en psychologe Esseline van de Sande.
Wij nodigen iedereen van harte uit om deze ontmoeting bij te wonen. In dit Verhalencollege staan vragen voor een tijd van betekenisvolle onzekerheid centraal. Wat betekent het voor ons nu de druk van onze 24-uurs economie weg is gevallen en onze ‘doenerigheid’ als een kaartenhuis in elkaar stortte? Tijdens het college is aandacht voor het verschil tussen de ‘zijnculturen’ zoals die aanwezig zijn in het Midden-Oosten en de ‘doenculturen’ die kenmerkend zijn voor Nederland, waar tijd schaars is en dus een kostbaar bezit. We ervaren aan de hand van verhalen en voorbeelden het verschil tussen deze twee culturen. We staan stil bij ieders luisterstijl als instrument voor toegang tot eigen zijn en doen. Je krijgt inzicht in vragen als: Welke rol spelen emoties in welzijn en in de dynamiek van transitie? Hoe maak je deze tijd hanteerbaar? We delen ervaringen en vragen onder het motto van de dichter en filosoof Khalil Gibran: ‘Laat openingen in uw samenzijn zodat de hemelwind tussen u danst.’ Ontdek ter voorbereiding het artikel ‘Zijn is meer dan doen’ dat Esseline recent schreef in Sociale Vraagstukken.
DEELNEMEN EN RESERVEREN
Deelname € 7,50 p.p. inclusief drankje. Gratis voor vrijwilligers van Verhalenhuis Belvédère. Reserveren is noodzakelijk via deze link.
Let op: er kunnen in juni max. 30 personen in het Verhalenhuis.
PROGRAMMA
15.00 uur ontvangst met koffie/thee
15.15 uur start Verhalencollege
17.00 uur afronding met mogelijkheid om drankje na afloop te drinken
Esseline van de Sande is al jarenlang adviseur op het terrein van interculturele diversiteit in Nederland en het Midden-Oosten en mede oprichter van Het Grote Midden-Oosten Platform. Zij woonde zes jaar in Syrië en is sinds de oorlog in Syrië betrokken bij allerlei humanitaire projecten. Esseline is een onvermoeibare bruggenbouwer tussen de westerse samenleving en die in het Midden-Oosten, in het bijzonder voor Syrische vluchtelingen. Zij schreef voor het Verhalenhuis het essay ‘Hier is daar, daar is hier’ naar aanleiding van de komst van de eerste gastschrijver, de Syrische dichter en scriptschrijver Adnan Alaoda.