Za 22 juni: festival gidstoer São João – Pracinha d’Quebrod (Heemraadsplein)

 

De Kaapverdiaanse Rotterdammers vieren ieder jaar op het Pracinha d’Quebrôd (Heemraadsplein) in Rotterdam São João Baptista ofwel ‘San Jon’ of St. Jansfeest. Het plein is een vaste ontmoetingsplaats voor de gemeenschap in Rotterdam sinds de eerste Kaapverdiaanse zeelieden zich eind jaren vijftig in de stad vestigden.

 

 

Op zaterdag 22 juni 2024 is het gratis festival met Kaapverdiaanse muziek, tradities en lekkernijen van 12 tot 22 uur te bezoeken op het Heemraadsplein.

 

 

Programma zaterdag 22 juni 

 

In de ochtend is er eerst de religieuze viering met een kerkdienst ter ere is van de geboortedag van Sint Johannes de Doper. De viering wordt zowel in het Portugees/Kaapverdisch Creools als in het Nederlands opgedragen in de Kaapverdiaanse Parochie in Blijdorp. Na de dienst vindt een processie plaats waarbij het beeld wordt gedragen naar het Heemraadsplein. De processie wordt geleid door de trommelaars, de uitverkorene die het schip draagt, de kerkgangers maar ook door hen die om een of andere reden niet bij de mis aanwezig konden zijn. Prachtig is de traditionele Kola San Jon-dans die wordt uitgevoerd door de deelnemers. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte uitgenodigd de stoet te volgen.

 

Op het plein wordt het beeld op een altaar geplaatst waarna de culturele activiteiten op het plein verder gaan. De bezoekers kunnen hier kennismaken met de Kaapverdische cultuur door middel van activiteiten, culinaire specialiteiten, optredens uit het binnen- en buitenland, tentoonstellingen en verhalenvertellers en muzikanten tot ’s avonds laat.

 

 

LET OP: speciale festival gidstoer SÃO JOÃO 

Speciaal deze dag organiseren we een geleide gidstour naar het festival. Je leert zo van alles over het festival van binnenuit. Maak kennis met de rituelen en gebruiken rondom Son Jon, het trommelen en de Kola San Jon-dans. Je bent van harte uitgenodigd deel te nemen. Het eindigt met een authentieke lunchmaaltijd van Bia Den Haag van Flores das Ilhas.

 

10.30 uur verzamelen bij het VerhalenhuisDepot in Depot Boijmans, Museumpark 24

10.45 uur ontvangst en welkom door Agostinho Santos bij de Rotterdam Cabo Verde Diaspora Collectie

11.30 uur vertrek naar Pracinha d’Quebrod / Heemraadsplein, aansluiten bij de processie

12.00 uur processie vanaf de kathedraal (Mathenesserlaan)

13.00 uur welkom op het Pracinha d’Quebrod / Heemraadsplein

13.30 uur lichte maaltijd op Pracinha door Bia Den Haag van Flores das Ilhas

14.00 uur einde gidstour op het Heemraadsplein

 

Het São João Festival op het het Pracinha d’Quebrod / Heemraadsplein gaat nog met allerlei activiteiten en muziek door tot 22.00 uur. Bem kola ma nos!

 

Wanneer: zaterdag 22 juni 2024

Tijd: 10.30 – 14.00 uur

Locatie: startpunt VerhalenhuisDepot (Depot Boijmans), Museumpark 24 (de artiesteningang tegenover café Westkop)

Kosten: € 15,00 p.p. incl. gids en lunchmaaltijd op het plein. Reserveer hier een plek via deze link.

 

 


Meer info

De viering van São João Baptista (Johannes de Doper) start met het ophalen van het beeld van Sint Johannes de Doper in de Sint Viktorkerk in Waddinxveen. Het ophalen van het beeld refereert naar het ritueel in Kaapverdië waar het beeld van de heilige eveneens wordt opgehaald in de hooglanden om vervolgens alle dorpen te passeren voordat het naar zijn eindbestemming, de parochie, wordt gebracht. Op zaterdagmorgen wordt het beeld opgetuigd door een lokale bloemist. Bij de Sociedade Cultural Caboverdiana worden dan ook de tambores en het navio, een miniatuur schip, klaargemaakt en versierd.

 

 

 Reacties zijn gesloten .