Za 22 okt.: Een ode aan Teddy & Eddy Cotton met verhalen, muziek & diner

 

Zaterdag 22 oktober 2022 is het precies 55 jaar geleden dat de Nederlands-Surinaamse jazzmuzikant Teddy Cotton in Rotterdam overleed. Teddy Cotton was de artiestennaam van Theodoor Gustaaf Kantoor (1912-1977). Teddy Cotton trad avond aan avond op in Jazzclub Belvédère op Katendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze dag zijn nazaten van Teddy en zijn broer Eddy (tevens muzikant) Kantoor te gast in Belvédère’s Volkskeuken. Zij vertellen hun verhalen en delen hun favoriete Surinaamse maaltijd. Ook zal muzikant Ronald Snijders komen vertellen over de invloed van Teddy en Eddy op de muziek in Nederland.

 

Over Theodoor Kantoor alias Teddy Cotton

In 1931 was Teddy als 19-jarige in Suriname als verstekeling aan boord van het passagiersstomer Cottica gestapt, waarmee de KNSM de lijndienst tussen Nederland en Suriname onderhield,  om uiteindelijk in Rotterdam-Katendrecht af te monsteren. Geïnspireerd door de aanwezigheid van grote Amerikaanse jazzsterren in Rotterdam in die tijd en de Cotton Club – de jazzclub in Harlem, New York – veranderde Theodoor zijn naam in Teddy Cotton, kocht een trompet en ging jazz spelen vooral veel samen met vriend Arthur Parisius alias Kid Dynamite. Cotton liet zich vooral inspireren door Louis Armstrong. Ook Teddy’s oudere broer Eddy Cotton (Alexander Evert Kantoor, 1910-?) speelde regelmatig mee, als bassist in de band.

Links Teddy Cotton jaren 70 collectie Van Vugt/Verhalenhuis Belvedere, rechts Teddy Cotton 1944 © foto Cas Oorthuys, collectie NFM

 

Programma

Zaterdag 22 oktober 2022 presenteren we in de Volkskeuken een Ode aan Teddy & Eddy Cotton oftewel een avond met veel storytelling, muziek en natuurlijk eten. Er is een Surinaamse 3-gangendiner in de Volkskeuken. Leden van de familie Kantoor komen vertellen. Bovendien zijn we zeer vereerd met een verhaal van muzikant Ronald Snijders (winnaar Boy Edgarprijs 2022) over de betekenis van de jazzmusici voor de muziek.

Let op: heb je zelf ook een herinnering of verhaal over Teddy of Eddy Cotton, dan nodigen we je heel graag uit tot vertellen en als gast aan tafel. Neem vooral foto’s, film of muziek mee. Laat het even weten via info@verhalenhuisbelvedere.nl.

 

Wanneer: zaterdag 22 oktober 2022

Tijd: 18.00-22.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur

Kosten: € 17,50 per persoon inclusief maaltijd & welkomstdrankje / € 10,00 studenten/jongeren t/m 18 jaar.

Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

Links ‘Jazz in Belvédère’, Dolf Henkes © collectie RCE 

Rechts Jazz in Belvédère, foto collectie Troost / Verhalenhuis Belvédère

 Reacties zijn gesloten .