Vr 24 feb.: Verjaardag van Estland Iseseisvuspäev met diner & optredens in de Volkskeuken

 

Op vrijdag 24 februari vieren we in de Volkskeuken de aanwezigheid van de Esten in Rotterdam, met een bijzondere avond met een driegangendiner, (muzikale) optredens, verhalen en ontmoeten.

 

Estland viert jaarlijks op 24 februari: Iseseisvuspäev oftewel Onafhankelijkheidsdag.

Dit is een nationale feestdag in Estland ter gelegenheid van de verjaardag van de Estse onafhankelijkheidsverklaring – op 24.02.1918 werd de onafhankelijke en democratische republiek Estland uitgeroepen. Deze feestdag wordt gevierd met concerten, parades en feesten.

 

Gedurende de val van de Sovjetunie (Perestrojka) heeft Estland zich weer onafhankelijk verklaard (1991). De actie van de (vreedzame) onafhankelijkheidsbewegingen in Estland zijn later bekend geworden als de Zingende revolutie, vooral door het massaal zingen van verboden liedjes. Zingen in koren kent in Estland een lange traditie. Om de 5 jaar is er ook een festival (genaamd Laulupidu) waar meer dan één derde van de bevolking aanwezig is en zo’n 30.000 koorleden optreden.

 

 

 

Het initiatief is in handen van de Rotterdamse vormgeefster Kaire Guthan geboren in Tartu, Estland. Zij maakte eerder een grote tentoonstelling en fotoboek “Estonia door 100 Paar Ogen / Estonia through 100 Pairs of Eyes” die ook Rotterdam aandeed. Verhalenhuis Belvédère maakte samen met Kaire een luisterexpositie waarin 10 Estse Rotterdammers vertelden over hun leven en familiegeschiedenis en hun verbinding met de stad. En extra speciaal: ooit was de Estonia Bar in Katendrecht een café annex zeemanspension aan de Veerlaan waar voor WOII al de Esten aankwamen en een thuis vonden in de stad. In de expositie was ook het verhaal van de Estonia Bar en de familie Rohde opgenomen.

 

Samen met haar vriendin Agnes Kuusik-Dijkstra (geboren in Häädemeeste, Estland) delen ze hun herinneringen van hun jeugd, de tijd als Estland nog onder Sovjet Unie was, hoe destijds deze feestdag (niet) gevierd werd en wat de tradities nu zijn! Het eten is geheel verzorgd in de stijl van de Estische feestdag Iseseisvuspäev!

 

Wanneer: vrijdag 24 februari 2023
Tijd: 18 – 22 uur, inloop 17.30 uur
Kosten: 17,50 euro p.p.
Reserveren noodzakelijk via deze link.

 

 

 

  

 



Reacties zijn gesloten .