Za 24 juni: São João Rotterdam: Kaapverdiaans festival & gidstoer

 

São João Baptista, of ‘San Jon’, viert de Kaapverdiaanse gemeenschap ieder jaar op het Pracinha d’Quebrôd (Heemraadsplein) in Rotterdam. Het plein is een vaste ontmoetingsplaats voor de gemeenschap sinds de eerste Kaapverdiaanse zeelieden die zich eind jaren vijftig in Rotterdam vestigden.

 

Op zaterdag 24 juni 2023 is het gratis festival met Kaapverdiaanse muziek, tradities en lekkernijen van 12 tot 22 uur te bezoeken op het Heemraadsplein.

 

Programma zaterdag 24 juni 

Eerst om 12 uur start de religieuze viering met een kerkdienst ter ere is van de geboortedag van Sint Johannes de Doper. De viering wordt zowel in het Portugees/Kaapverdisch Creools als in het Nederlands opgedragen in de Kaapverdiaanse Parochie in Blijdorp, Nicolaas Ruyschstraat 3. Na de dienst vindt een processie plaats waarbij het beeld wordt gedragen naar het Heemraadsplein.

De processie wordt geleid door de trommelaars, de uitverkorene die het schip draagt, de kerkgangers maar ook door hen die om een of andere reden niet bij de mis aanwezig konden zijn. Prachtig is  de traditionele Kola San Jon-dans die wordt uitgevoerd door de deelnemers.

Op het plein wordt het beeld op een altaar geplaatst waarna de culturele activiteiten op het plein verder gaan. De bezoekers kunnen hier kennismaken met de Kaapverdische cultuur door middel van activiteiten, culinaire specialiteiten, optredens uit het binnen- en buitenland, tentoonstellingen en verhalenvertellers en muzikanten tot ’s avonds laat.

 

 

LET OP: speciale festival gidstoer SAO JOAO 
Speciaal deze dag organiseren we een gidstour naar het festival. Je leert zo van alles over het festival van binnenuit. Maakt kennis met de rituelen en gebruiken rondom Son Jon, het trommelen, de Kola San Jon-dans en de verschillen tussen de Kaapverdiaanse eilanden. Je bent van harte uitgenodigd deel te nemen.

11:30 uur verzamelen bij startpunt: iKapitein (met welkomstdrankje + pasteitje), adres Aelbrechtskolk 53, 3025 HB
12:00 uur Introductie door Elma Pinto samen met stichting VerborgenStad & Verhalenhuis Belvédère
12:15 uur Vertrek naar Pracinha d’Quebrod / Heemraadsplein
12:30 uur Processie
13:00 uur Welkom op het Plein
13:30 uur maaltijd op Pracinha
14:00 uur einde programma

 

Wanneer: zaterdag 24 juni
Tijd: 11.30 – 14 uur
Locatie: startpunt iKapitein, Aelbrechtskolk 53, 3025 HB Rotterdam
Kosten: € 7,50 p.p. incl. gids en lunchmaaltijd op het plein. Reserveer hier een plek via deze link.

 


Meer info

De viering van São João Baptista start met het ophalen van het beeld van Sint Johannes de Doper in de Sint Viktorkerk in Waddinxveen. Het ophalen van het beeld refereert naar het ritueel in Kaapverdië waar het beeld van de heilige eveneens wordt opgehaald in de hooglanden om vervolgens alle dorpen te passeren voordat het naar zijn eindbestemming, de parochie, wordt gebracht. Op zaterdagmorgen wordt het beeld opgetuigd door een lokale bloemist. Bij de Sociedade Cultural Caboverdiana worden dan ook de tambores en het navio, een miniatuur schip, klaargemaakt en versierd.

 

 

 Reacties zijn gesloten .