T/m 29 okt.: 5 verhalen in Kunsthal tentoonstelling (H)Erkennen Herbouwen

 

 

ANITA ABAISA | SANNE DONDERS | INGRID VAN DER HOEVEN | NEVILL MITCHELL MARTINS | DENNIS WINTER

 

 

IN

[H]ERKENNEN HERBOUWEN
WONDERKAMERS VAN HET ROTTERDAMS KOLONIAAL VERLEDEN

KUNSTHAL ROTTERDAM: 24 JUNI 2023 – 29 OKTOBER 2023

 

5 PERSOONLIJKE VERHALEN OVER IMPACT KOLONIALISME IN DE TENTOONSTELLING VAN PATRICIA KAERSENHOUT IN KUNSTHAL ROTTERDAM, EEN SAMENWERKING MET MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN MET MEDEWERKING VAN KUNSTENAARS BOUBA DOLA, TOMMY VAN DER LOO, DEVIKA CHOTOE, ADA M. PATTERSON EN ANTROPOLOOG EN SCHRIJFSTER GLORIA WEKKER

 

 

In [H]erkennen Herbouwen presenteert Kunsthal Rotterdam een totaalinstallatie samengesteld door kunstenaar patricia kaersenhout ter gelegenheid van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

 

 

In 5 wonderkamers zijn historische objecten uit museale collecties en archieven van de stad Rotterdam op associatieve wijze aan hedendaagse kunstwerken gekoppeld. Deze Europese wonderkamers, ook wel rariteitenkabinetten genoemd, waren populair in de 17e en 18e eeuw. Je kunt ze beschouwen als voorlopers van moderne musea. Ze dienden als schatkamers voor exotische en wonderbaarlijke voorwerpen zoals opgezette dieren, schelpen, schilderijen en wetenschappelijke instrumenten die werden verzameld in een tijd van toenemend contact met verre oorden. Deze objecten verwijzen naar de nationale trots, militaire glorie en economische voorspoed uit die tijd en hebben bijgedragen aan het westerse perspectief op de wereld. Maar achter de objecten schuilen ook thema’s zoals oorlog, armoede, racisme, mensenhandel en dwangarbeid.

 

In deze installatie gemaakt in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen, draait patricia kaersenhout het perspectief om en presenteert de dominante westerse cultuur als een curiositeit. Ze onderzoekt waarom het moeilijk is de keerzijde van het kolonialisme en de erfenis ervan bespreekbaar te maken.  Opkomende kunstenaars Bouba Dola, Tommy van der Loo, Devika Chotoe, Ada M. Patterson en antropoloog en schrijfster Gloria Wekker creërden nieuwe werken als onderdeel in deze kunstinstallatie. Ze dagen het publiek uit met een nieuw perspectief naar ons koloniale en slavernijverleden te kijken.

 

In een hyperdiverse stad als Rotterdam heeft een op de acht inwoners een voorouder die tot slaaf gemaakt was. De tentoonstelling laat zien dat het belangrijk is om te begrijpen dat racisme doorwerkt in het heden en de toekomst van de stad. Het koloniale en slavernijverleden gaat niet alleen over nakomelingen maar over ons allemaal.

Verhalenhuis Belvédère voegt vijf persoonlijke verhalen van Rotterdammers toe: van Anita Abaisa, Sanne Donders, Ingrid van der Hoeven, Nevill Mitchell Martins en Dennis Winter. Van iedere verteller is er een object, beeld en een podcast van circa 9 minuten. Deze worden gepresenteerd in/aan/op kasten die speciaal hiervoor beschilderd zijn door kunstenaar Dominique Latoel. Na de tentoonstelling worden de kasten geveild. De opbrengst ervan wordt namens patricia kaersenhout geschonken aan de realisatie van het Moluks Monument van het Comité Van Ver Gekomen.

De podcasts zijn ook individueel via QR-codes te beluisteren.

 

PRAKTISCH

De tentoonstelling is van 24 juni tot 29 oktober te bezoeken in Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341 / Museumpark, Rotterdam. Dagelijks (behalve maandag) tussen 10 en 17 uur. Met Rotterdampas en Museumkaart gratis. Voor meer info www.kunsthal.nl.Reacties zijn gesloten .