Za 25 jan. Lunchlezing door Jan de Heer: Katendrecht & Curaçao

In Verhalenhuis Belvédère is momenteel de tentoonstelling Curaçao en Katendrecht te zien op de tweede verdieping. Deze tentoonstelling bevat veel werken van de Katendrechtse schilder Dolf Henkes. Deze stapte eind 1945 op de boot naar Curaçao, op uitnodiging van zijn Rotterdamse vriend Chris Engels. Alles op het eiland zou een diepe indruk op hem maken na de donkere oorlogsjaren thuis – de kleuren, het licht, de positiviteit, het leven alledag. Henkes verbleef er bijna twee jaar, schilderde veel, verkocht werk, kreeg bovendien exposities en opdrachten tot het vervaardigen van grote muurschilderingen in de openbare ruimte op Curaçao. Het eiland zou van blijvende invloed worden op zijn werk.
 
Auteur Jan de Heer woonachtig op Katendrecht heeft enkele jaren onderzoek gedaan naar de vriendschap tussen Henkes en Engels in hun meest intensieve periode tussen 1930 en 1950. In de expositie verhaalt hij over hun bijzondere vriendschap en haar betekenis. Tevens maakte hij de publicatie ‘Katendrecht en Curaçao – De vriendschap tussen Dolf Henkes en Chris Engels’. Deze middag geeft hij hierover een lezing en we bezoeken de tentoonstelling onder zijn leiding, alles na een heerlijke lunchmaaltijd uit de Volkskeuken.
 

 
Wanneer: zaterdag 25 januari 2020
Tijd: 13 – 15 uur, inloop vanaf 12.30 uur. Aanvang lunch 13 uur. Aanvang lezing 14 uur.
Deelname: lezing gratis, 10 euro voor de lunch, vegetarisch is mogelijk. Reserveren kan via deze link.

 

Over de tentoonstelling

Meer dan 70 jaar na het reizen na zijn reis, organiseerde de stichting Henkes die waakt over het nalatenschap van Dolf Henkes, maar liefst drie tentoonstellingen tegelijkertijd met zijn werk op Curaçao. Meer dan 30 schilderijen van Dolf Henkes reisden speciaal hiertoe uit de collecties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Museum Boijmans van Beuningen en van diverse particulieren vanuit Nederland naar Curaçao. Deze waren enkele maanden te zien in het Curaçaosch Museum, Maritiem Museum Curaçao en Instituto Buena Bista (IBB) en er was een uitgebreid educatieprogramma rond Dolf Henkes voor scholieren op Bonaire en Curaçao.
Onderzoeker en auteur Jan de Heer woonachtig op Katendrecht onderzocht intussen de vriendschap tussen Henkes en Engels in hun meest intensieve periode tussen 1930 en 1950. Via een expositie op Katendrecht en een publicatie, wil hij graag over hun bijzondere vriendschap en haar betekenis verhalen.
 
 
Voor Verhalenhuis Belvédère was het aanleiding om een nieuwe aflevering te presenteren in het Expositiefeuilleton, een tentoonstellingserie in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Mondriaan Fonds waarin de levensverhalen van Rotterdammers van nu centraal staan en het oeuvre van Henkes fungeert als voertuig of spiegel voor de hedendaagse (wereld)stad. Dolf Henkes liet in 1987, twee jaar voor zijn overlijden, ruim 3.500 werken na aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het expositiefeuilleton bevatte tot nu tien ‘afleveringen’ oftewel tentoonstellingen.
 
Voor de tentoonstelling Curaçao en Katendrecht vroegen we Rotterdamse Curaçaoënaars aan de hand van de schilderijen van Henkes te vertellen over mogelijke herkenning en hun persoonlijke verhalen. Zij vertelden over Antilliaanse cultuur, over tradities en rituelen, over migratie, historisch besef, trots en bewustwording, over kwetsbaarheid en kracht, schaamte en taboes, (negatieve) beeldvorming en positieve rolmodellen. De tentoonstelling bevat enkele van deze verhalen maar is uitdrukkelijk maar een begin. We nodigen iedereen van harte uit om te komen kijken, te vertellen, toe te voegen en/of te ontmoeten.
 
Curaçao en Katendrecht is een beeldverhaal over migratie, (wederkerige) vriendschap en storytelling. De expositie is van 1 december 2019 tot 1 maart 2020. Met werken van Dolf Henkes in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en van particuliere bruikleengevers én (beeld)verhalen van onder meer de Curaçaosche Katendrechter Archell Thompson.

 Reacties zijn gesloten .