Za 16 feb.: Molukse Verhalen


 
In het voorjaar van 2019 komt de expositie Mahina, een ode aan de vrouw van Collectief Teru naar Verhalenhuis Belvédere in Rotterdam. Ter aanvulling op de fotoportretten en documentaires starten wij met een oral history programma. We zoeken Molukse vrouwen, mannen, kinderen in de stad, de Molukse wijken en omgeving, die willen vertellen c.q. geïnterviewd worden over hun moeders en oma’s en overgrootmoeders, als eerbetoon aan vier generaties Molukse vrouwen in Nederland.
 

 
De opnamedagen zijn als volgt: zaterdag 26 januari van 10 – 16 uur in Capelle a/d IJssel, zaterdag 9 februari en zaterdag 16 februari van 10 – 14 uur in Ridderkerk.  
Deelname is gratis. Letterlijk iedereen kan deelnemen. Reserveer wel s.v.p. een tijdstip. Duur is max. een uur. Aanmelden kan via info@verhalenhuisbelvedere.nl, dan maken we graag een afspraak en krijgt u meer informatie over het interview en de exacte locatie. U kunt ook bellen naar 010 720 0997 met vragen over de Verhalenkeet.

 

De oral history verhalen worden onderdeel van de tentoonstelling ‘Mahina – een ode aan de vrouw’ die gaat over de hedendaagse Molukse gemeenschap. Met beelden en verhalen brengt het de cruciale rol van de vrouw binnen de Molukse gemeenschap in Nederland in beeld. Op 21 maart 2019 is het 68 jaar geleden dat de eerste Molukse KNIL-soldaten in Rotterdam, Nederland aankwamen. Met in hun kielzog de Molukse vrouwen, belangrijke dragers van de Molukse cultuur. Deze historische gebeurtenis wordt met een tentoonstelling en activiteitenprogramma herdacht. ‘Mahina – een ode aan de vrouw’ bestaat uit gezichtsportretten, themaportretten en korte documentaires, optredens en lezingen.
 
Speciaal voor Rotterdam wordt in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère hier oral history aan toegevoegd. We gaan op zoek naar persoonlijke herinneringen en verhalen van/over/voor/met vier generaties Molukse vrouwen in Rotterdam en omgeving. We reizen naar de Molukse wijken in/rondom Rotterdam (zoals Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel) met de Verhalenkeet – een klein schaftkeetje dat is omgebouwd tot professionele opnamestudio. We nodigen Molukse vrouwen, mannen, kinderen van harte uit om op bezoek te komen in de Verhalenkeet. Dit kan individueel maar vanzelfsprekend is het ook heel fijn als moeders en dochters, kleinzonen en oma’s, broers of zussen, buurvrouwen of vriendinnen samen komen. De audio-interviews duren max. een uur. Na afloop krijgt iedereen een digitaal exemplaar van het interview, tevens wordt deze opgenomen in het Stadsarchief. Met de oral history verhalen en de Verhalenkeet willen we iedereen laten weten dat ieders verhaal telt en van betekenis is voor de gemeenschap en de stad. We halen de verhalen op, leggen ze vast, vertellen ze door en bewaren ze voor de toekomst. Ook zullen delen uit de interviews worden opgenomen in de tentoonstelling.
 
‘Mahina – Een ode aan de vrouw’ is een cultureel project van collectief Teru, bestaande uit Atef Sitanala, Jaïr Pattipeilohy en Lesli Taihuttu. Drie vrienden met een gezamenlijke passie voor verhalen, fotografie en de Molukse cultuur in het bijzonder. Teru betekent drie en verwijst naar hun samenwerking. Met de reizende tentoonstelling beogen zij ontmoetingen en discussies tot stand te brengen. De tentoonstelling en de bijbehorende activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Moluks Historisch Museum en het Prins Bernard Cultuurfonds. In maart 2019 is de tentoonstelling in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam-Katendrecht.



Reacties zijn gesloten .