Te koop: Luisterboek De Ziel v/d Wederopbouw
Na vier hartverwarmende, ontroerende en grappige luistervoorstellingen is er nu:
het luisterboek De Ziel van de Wederopbouw. Het leukste (Rotterdam) cadeau !
Het Luisterboek
Het luisterboek bevat 4 cd’s met 4 uur (240 minuten) verhalen van in totaal 101 Rotterdammers van alle leeftijden, achtergronden en culturen over Rotterdam en 75 jaar wederopbouw.
De verhalen
De vertellers variëren van 8 tot 93 jaar. Van Rotterdammers die de verwoesting hebben meegemaakt tot Rotterdammers die recent naar deze stad zijn gevlucht, vanwege de bommen in hun eigen land. Van architecten, stedelijke ontwikkelaars en maatschappelijke opbouwers tot bekende haven- en horecafamilies en pioniers van de Lijnbaan. Van de gebroeders Ter Meulen tot de dochter van de eerste generatie Turkse gastarbeiders, die met zoveel plezier heeft gewerkt bij het vooruitstrevende warenhuis en postorderbedrijf. Van ras-Rotterdammers tot migranten die allemaal hun hart hebben verloren aan deze stad.
Extra’s
Behalve de 4 cd’s telt het Luisterboek 56 pagina’s waarop we alle vertellers aan u voorstellen in mini-portretjes. Daarnaast zijn er veel foto’s van Joop Reijngoud, maar ook foto’s afkomstig uit de familiearchieven van onze vertellers. Er is een tijdlijn met de (feitelijke) wederopbouw wetenswaardigheden én er is een essay van Herman Meijer ‘Wederopbouw als traumaverwerking’. Bovendien bevat cd4 twee bonustracks met de prachtige muziek die ook in de luistervoorstellingen verweven zit, gecomponeerd door de Rotterdamse componiste/pianiste Marlies du Mosch.
Te koop
Het Luisterboek (ISBN 978-90-810602-4-0) kost € 15 en is verkrijgbaar via de webshop van Verhalenhuis Belvédère en in Rotterdamse boekhandels (zoals Snoek, Van Gennep, Donner, Amesz, Bosch & De Jong).
Het Luisterboek is onderdeel van het programma rotterdamviertdestad.nl In 2016 vierde Rotterdam 75 jaar wederopbouw met deze culturele manifestatie.
Het Luisterboek ‘Rotterdam, de Ziel van de Wederopbouw’ had niet op zo’n bijzondere en mooie wijze tot stand kunnen komen zonder de steun van: RTV Rijnmond, Stadsarchief Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht en Ted Schuttenfonds / Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook danken wij zeer voor hun bijdrage: Gerrie Andela, Hilde Sennema, Ieke Frankenmolen, Herman Meijer, Kees Vrijdag, Sonya Diaz, Sherita Thakoerdat, Joany Muskiet, Jaco Kruidenier, Nathalie Langstraat, Marlies du Mosch, André Heuvelman, Michal Citroen, Anja Brand, Mieke van der Klauw, Kavita Ramdas, Wendy Huijken, Eli Maris, Arco Goppel, Daniel Angelov, Kamen Vladimirov.
Over het project
De opnames van de verhalen over de wederopbouw vonden plaats in de Verhalenkeet, een schaftkeetje omgebouwd tot mobiele (audio)opnamestudio. Maar liefst 101 mensen kwamen een uur lang vertellen over hun beleving van de stad, over de gebouwen die vanaf 1940 tot nu in de stad verschenen, over ieders persoonlijke plekken van betekenis én over die continue vernieuwingsdrift van Rotterdam; het steeds vooruit willen lijkt in de genen van oude én nieuwe Rotterdammers te zitten. De persoonlijke verhalen maken bij elkaar een belangrijk onderdeel uit van de geschiedenis van de stad. Samen vertellen ze het verhaal over de wederopbouw van Rotterdam oftewel het verhaal over de ziel van de stad.
Team Verhalenkeet: Erik Post, Peter Klijsen, Joop Reijngoud, Linda Malherbe, Laura Schalkwijk.
‘De Ziel van de Wederopbouw’ is een vervolg op het luisterboek ‘Langs de Brandgrens’, dat in 2010 verscheen, 70 jaar na het bombardement op Rotterdam (ISBN 9789081060233, samenstelling Martina Florians, Sasker Scheerder, Linda Malherbe, Joop Reijngoud, Jaap Bardet).
De Verhalenkeet reist door de stad om de persoonlijke verhalen van Rotterdammers op te nemen en te bewaren voor de toekomst.