Za 27 aug.: Verhalencollege #25 ‘Tussen passie en noodzaak’

 

Belvédère’s Verhalenacademie presenteert zaterdag 27 augustus tijdens de lunch Verhalencollege #25: ‘Tussen passie en noodzaak’  onder leiding van curator Stijn Kemper. Het Verhalencollege vindt plaats op locatie bij Galerie Atelier Herenplaats, middenin een van de recente tentoonstellingen die Stijn mede heeft samengesteld.

 

Stijn neemt je in het Verhalencollege mee in zijn manier van werken met exposities en de rol die nalatenschappen en familieleden daarbij kunnen spelen. Tegelijktijdig met de ontwikkeling en uitvoering van de exposities begint een zoektocht naar nieuwe passende bestemmingen van het werk van de overleden kunstenaars.

 

 

 

Het programma

11.45 uur Ontvangst bij Galerie Atelier Herenplaats, Schietbaanstraat 1, Rotterdam.

 

12.00 uur Introductie en welkom. Een korte toelichting op Galerie Atelier Herenplaats door een van de medewerkers, een plek die net als het Verhalenhuis gewoonweg ‘moest ontstaan’.

 

12.15 uur Stijn Kemper vertelt over zijn werk als curator bij het Verhalenhuis. Hij gaat in op de rol van nalatenschappen en familieleden bij het maken van tentoonstellingen en de zoektocht naar nieuwe passende bestemmingen. Hij vertelt aan de hand van concrete voorbeelden en beeldmateriaal.

 

12.45 uur We eten gezamenlijk een maaltijdsoep uit de Volkskeuken van het Verhalenhuis. Tijdens het eten is er tijd voor uitwisseling en het (informeel) stellen van vragen.

 

13.15 uur Rondleiding door de tentoonstelling ‘Tussen passie en noodzaak’. We nemen ook een kijkje in de ateliers van Herenplaats.

 

Rond 14.00 uur ronden we dit Verhalencollege af.

 

 

Deelnemen en reserveren:

Iedereen is van harte welkom. Deelname €7,50 p.p. inclusief lunch met een soep. Gratis voor vrijwilligers van Verhalenhuis Belvédère.

Reserveren is noodzakelijk via deze link

 

Foto’s: exposities met nalatenschappen, links van Harrie Sengers, rechts werk van Herman Moscoviter

 

 

 

Meer over de expositie ‘Tussen passie & noodzaak’:

Samen met Galerie Atelier Herenplaats in Rotterdam en Kunsthuis Yellow Art in Geel (België) presenteert het Verhalenhuis  de tentoonstelling ‘Tussen passie & noodzaak’, een hommage van hedendaagse (outsider)kunstenaars aan Nelius Faling (1928-1963).

De Schiedamse beeldend kunstenaar Nelius Faling leed aan een zeldzame stofwisselingsziekte EPP die bij blootstelling aan zonlicht zorgt voor ondraaglijke pijn. Faling leefde voornamelijk binnen in isolement en verbeeldde zijn pijn in (veel) kunst op papier. Hij overleed op 35-jarige leeftijd in 1963.

Niet veel later kocht de Schiedamse snackbareigenaar Joop Koogje, het nalatenschap van Nelius Faling van zijn broer, voor een paar honderd gulden en de belofte van drie maanden gratis eten. De verkoop was pure noodzaak, om te overleven. De nalatenschap bestond uit een eindeloze reeks tekeningen en schilderijen die slechts één keer eerder was tentoongesteld: in 1964 in de galerie van Diet Wiegman in Schiedam.

Falings werken die verhalen over diepe gevoelens van pijn en angst, bieden vandaag de dag herkenning voor vele (outsider)kunstenaars. In deze tentoonstelling ‘Tussen passie en noodzaak’ brengen Jennifer Lohrmann, Paul Blockx en Herman Rogé van Kunsthuis Yellow Art en Sieuw Wai Chong, Mies van der Perk en Jonathan Sugendro van Galerie Atelier Herenplaats dan ook met hun werk een ode aan het werk van Faling.

De tentoonstelling is tot en met 3 september te zien. Meer informatie over de expositie via deze link.Reacties zijn gesloten .