Expo tot 16 mrt.: luisterexpositie Struikelstenen verhalen

 

Je hebt ze vast wel eens opgemerkt, en anders gaat het je vanaf nu opvallen: die kleine, messing tegeltjes verspreid door Rotterdam, in de stoepen van de stad. Dit zijn Stolpersteine oftewel Struikelstenen, kleine gedenktekens op stoepen voor de huizen waarvandaan mensen in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord.

 

 

Er liggen in de stad nu ruim 700 struikelstenen. Naar schatting zijn er meer dan 10.000 Joodse Rotterdammers weggevoerd, gedeporteerd en vermoord. De plaatsingen gaan dan ook jaarlijks door. Nazaten kunnen deze herdenkingssteentjes aanvragen máár ook Rotterdammers die de geschiedenis van hun huis ontdekken, de vorige bewoners willen herdenken en de verhalen willen doorgeven.

 

 

Struikelstenententoonstelling
De familie Ploeg ontdekte dat in hun woning aan de Stadhoudersweg 149a waar ze ruim 60 jaar woont, in de oorlogsjaren de familie Van Rhijn-de Vries leefde, die in 1942 door de bezetter was gedwongen te vertrekken. Vader Hartog van Rhijn en moeder Amalia Mietje de Vries werden in 1944 in Auschwitz vermoord. Hun vier kinderen hebben in onderduik de oorlog overleefd. Petra Ploeg begon een zoektocht naar de verhalen en de nazaten van het gezin van Rhijn én vroeg struikelstenen aan. Zij vond Abraham (Pieter) van Rhijn (1935) en zijn zus terug en via Michel van Rhijn, (klein)zoon, fotograaf en verhalenverteller wordt hun familiegeschiedenis langzaamaan ontrafeld. Michels zoektocht brengt hem van België naar Rotterdam, via Renkum en Veenendaal naar Assen en van Westerbork naar Auschwitz. Via foto’s en teksten vertelt hij in de (luister)tentoonstelling ‘Jouw mama kan mooi zingen’ zijn familieverhaal. Tevens verschijnt er een publicatie.

 

Fotografie en verhalen Michel van Rhijn, podcast Charlotte van Rhijn.

 

Expo tot en met 16 maart 2025.

 

Opening tentoonstelling Struikelstenenverhalen

 

De opening is op zaterdag 27 januari 2024 om 16.30 uur in aanwezigheid van familie Van Rhijn en met een bijzonder, muzikaal jazzoptreden van gelegenheidsformatie onder leiding van Quentin van Rhijn.

Natuurlijk vanaf 18 uur is er een maaltijd uit de Volkskeuken om na te praten en elkaar te ontmoeten.

Deelname maaltijd met welkomstdrankje € 17,50 per persoon. Reserveer hier een plekje aan tafel via deze link.

 

 

  

 

 

Struikelstenenverhalen, expositie

Wanneer: van 28 januari tot 16 maart 2024 dagelijks (gratis) te bezoeken.

Entree: gratis

Opening: zaterdag 27 januari 16.30 uur, zie hierboven

 

 

Over Struikelstenen

Stichting Loods 24 regelt de plaatsing voor de gemeente Rotterdam. De kunstenaar Gunter Demnig heeft het project bedacht, ontworpen en geïnitieerd. Hij heeft vele leggingen zelf gedaan. Nu liggen er meer dan 80.000 struikelstenen in Europa en zijn er veel meer partijen en mensen bij betrokken. Aanvragen of meer info kan via loods24rotterdam.nl.

 

 

Holocaust Memorial Day

Zaterdag 27 januari is de jaarlijkse dag van de herdenking van de Holocaust slachtoffers. Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd.

Meer info

 Reacties zijn gesloten .