Za 4 juni: THE NEXT STORY #6: ROS

 

IABR-2016-THE NEXT ECONOMY, de zevende editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, vindt plaats van 23 april tot en met 10 juli 2016 in Rotterdam-Katendrecht. Het kloppend hart van de IABR-2016 is de Fenixloods II. Hier presenteert de IABR een tentoonstelling en meer dan zestig projecten over de toekomst van de stad. Zie website IABR-2016

 

102faff0-65e8-44f7-8e43-4a0213880549_list-1

Verhalenhuis Belvédère heeft speciaal voor de IABR-2016 THE NEXT STORY ontwikkeld. Gedurende de biënnale vindt een serie van tien middagen plaats, waarin persoonlijke verhalen van bewoners, organisaties of ondernemers die wonen en/of werken op Katendrecht, worden gedeeld met publiek. Wat is hun NEXT STORY? Hoe zien zij de toekomst op basis van hun achtergrond en identiteit, welke rol speelt de omgeving daarbij? De optelsom van persoonlijke verhalen en prikkelende vragen toont hoe de daadkracht van individuen de toekomst van een wijk en zelfs van een stad helpt vormgeven.

 

 

Meer over:

THE NEXT STORY#6: Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt

(met Jeroen de Loor, Tineke van der Burg & Lamya Dahly)

Langs de rafelranden van de stad, verkeren onzichtbare mensen. Soms zie je ze maar ze verdwijnen zo weer uit zicht. Heb je ze wel echt gezien? In Rotterdam wonen naar schatting 15.000 mensen zonder documenten. Ze bestaan, maar niet officieel. Onze hoofdgasten van deze middag zijn actief bij het ROS- het Rotterdams Ongedocumenteerde Steunpunt. Stichting ROS is al jaren gevestigd op Katendrecht. Deze Stichting geeft op allerlei manieren steun aan mensen zonder verblijfsvergunning en ondersteunt ook vrijwilligers en organisaties die met ongedocumenteerden werken. Als je er binnen stapt kom je letterlijk een andere wereld binnen. Tijdens de middag krijgt u er een kijkje in.

 

Jeroen is bewoner van Katendrecht, bouwkundige en geeft iedere week Nederlandse les aan vluchtelingen in het ROS. Ook is hij samen met een aantal mensen van het ROS initiatiefnemer van KIFF, Katendrecht Internationaal Film Festival. Tineke werkt aan de ontwikkeling van de Voedseltuin in het Merwehavengebied én een dag in de week bij het ROS. Ze doet voor het ROS de fondsenwerving en is er iedere woensdagmiddag aanwezig tijdens de inloop. Jeroen en Tineke organiseerden dit jaar samen met het Verhalenhuis de derde editie van het KIFF. Bijzonder aan dit filmfestival is dat vluchtelingen én bewoners van Katendrecht samen films programmeren.

 

We praten deze middag over de toekomst van een humane stad door te starten bij de verhalen van nu – de verhalen van Jeroen en Tineke. Wie zijn Tineke en Jeroen? Wat is hun motivatie om zich in te zetten voor de publieke zaak? En hoe zien Jeroen en Tineke de toekomst van de stad, vanuit hun ervaringen met de mensen die zij ontmoeten en de activiteiten die zij ondernemen?

 

Lamya Dahly is onze gastkok deze middag en zal zich natuurlijk ook presenteren. Lamya kookt regelmatig bij het Verhalenhuis, is jaren geleden uit Syrië gevlucht en heeft een lange tijd met haar gezin in de noodopvang van het ROS gewoond. Haar kinderen zijn in Nederland geboren en gingen naar de basisschool op Katendrecht. Lamya en haar man zetten zich ook nog steeds vrijwillig in bij het ROS. Hoe gaat het met haar en haar kinderen in Rotterdam? Hoe zien zij de toekomst?

 

Lamya

 

Nieuwsgierig naar de verhalen van deze Rotterdammers? Wij nodigen u van harte uit om deze speciale middag mee te maken.

 

ZATERDAG 4 JUNI

Tijd: 16.00 – 17.30 uur

Entree: gratis.

Alvast een plekje reserveren, mail graag naar reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl

Taal: Nederlands

 

Programma

16.00 uur: welkom, ontvangst

16.15 uur: over de Genius Loci van Verhalenhuis Belvédère

16.30 uur: het vorige verhaal

16.45 uur: The Next Story: Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS)

17.15 uur: vragen & uitwisseling

Daarna gelegenheid voor drankje en hapje uit de Volkskeuken

 

ROSReacties zijn gesloten .