Za 4 mei: dodenherdenking op Rotterdam-Zuid

 

Jaarlijks herdenken we op 4 mei alle mensen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 8 uur ’s avonds is iedereen 2 minuten stil. Uit respect voor de offers die zijn gebracht. Offers voor onze vrijheid.

 

Herdenken doen we samen en dat kan op verschillende plekken in de stad. Kom ook. De burgemeester legt namens het gemeentebestuur kransen op een aantal van deze plekken. De centrale herdenking in Rotterdam, met om 20.00 uur twee minuten stilte, is op het Stadhuisplein. Op Rotterdam-Zuid zijn ook verschillende herdenkingen, de grootste is vanaf 19.30 uur bij De Vallende Ruiter aan de Pleinweg. Hier zullen we namens alle betrokkenen bij het Verhalenhuis ook een krans leggen.

 

Let op, vanwege Shabbat is dit jaar een dag eerder, op vrijdag 3 mei om 12.30 uur in de Stadhuistuin bij het Joods Monument van kunstenaar Loeki Metz, de herdenking van onze Joodse stadsgenoten.

 

 

De Vallende Ruiter / aan de Pleinweg in Rotterdam-Zuid

Op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid werden op 12 maart 1945 nog geen twee maanden voor de bevrijding 20 Rotterdammers geëxecuteerd. Dokter Lamberts had een praktijk aan de Pleinweg op slechts enkele tientallen meters afstand en heeft destijds de dood van de twintig mensen geconstateerd. Twee maanden later hield hij samen met anderen een collecte voor een sober monument. Het werd een houten kruis in twee bloemperken, dat op 29 juni 1945 werd onthuld. Begin van de jaren 50 is het monumentje verplaatst, omdat er bebouwing omheen kwam. Sinds 1988 staat het beeld De Vallende Ruiter van kunstenaar Marino Marini op deze plek. Op een witte muur achter het beeld staan twee witte achterwanden met de tekst: ‘VOOR DE ONGENOEMDEN DIE VIELEN VOOR DE VRIJHEID ONSTERFELIJK DOOR HET OFFER VAN HUN LEVEN’. Daarmee omvat het beeld nog veel meer dan de 20 mannen.

 

Op 4 mei 2023

 

Iedereen is van harte uitgenodigd de herdenkingen in de stad bij te wonen, die zijn :

 

09.30 – 11.15 uur Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg

 

13.30 – 14.25 uur Algemene Begraafplaats Crooswijk

 

18.15 – 19.35 uur Laurenskerk, waarna stille tocht naar Stadhuisplein

 

19.30 uur Zuidplein/hoek Mijnsherenlaan/Pleinweg, monument De Vallende Ruiter

 

19.30 uur Katendrecht, Kantine Walhalla door Kaapse Kringen

 

19.50 – 20.35 uur Stadhuisplein, Rotterdam-centrum

Boven Vallende Ruiter van Marino Marini aan de Pleinweg,
onder herdenking Joodse stadgenoten in de Stadhuistuin bij beeld Loeki Metz
 


Reacties zijn gesloten .