Za 4 mei: “Schrik niet, ik bén er nog!”, joods familieverhaal van Frans Meijer in Belvédère’s Volkskeuken
Op zaterdag 4 mei 2024 is op veler verzoek de Rotterdammer en Vreewijker Frans Meijer, stadsvernieuwer en voormalig directeur van de Bibliotheek Rotterdam opnieuw de verteller in Belvédère’s Volkskeuken. We nodigen iedereen die er vorige keren niet kon bij zijn, zeer van harte uit deze speciale middag mee te maken.
(links Frans Meijer, midden grootvader en grootmoeder Meijer-Braadbaart, rechts vader Herman Meijer en zoontje Leo)
Zaterdagmiddag 4 mei 2024 presenteert Frans Meijer aan de hand van veel foto’s en documenten zijn opmerkelijke familiegeschiedenis. Frans Meijer vertelt over zijn Rotterdamse neefje Ino Weissmann. Over zijn grootvader Izaäk Meijer. Over zijn (half)broertje Leo én over zijn vader Herman Meijer, de apotheker van Westerbork, die Theresienstadt en Auschwitz overleefde. “Schrik niet, ik bén er nog!”. Met deze woorden kondigde Herman Meijer in mei 1945 per telefoon zijn terugkeer uit de oorlog aan. Niemand had hem terugverwacht.
Voorafgaand is er een lunch uit de Volkskeuken.
Joodse verhalen
Elk jaar op 4 mei herdenken wij in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In vele steden wordt het programma Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet georganiseerd waarbij getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding vertellen, op de plekken en in de huizen waar Joodse mensen en families zijn weggevoerd.
In Rotterdam zijn vele huizen in het centrum door het bombardement van 14 mei 1940 verdwenen. Hier woonde juist een groot aantal joodse Rotterdammers. Het pand Belvédère (anno 1894) kent zelf ook een joodse geschiedenis. Daarom willen we graag een alternatieve huiskamer zijn voor (het vertellen van) joodse verhalen in de stad, speciaal ook op deze dag en in deze week.
“Schrik niet, ik bén er nog!”:
joodse familiegeschiedenis van Frans Meijer in Belvédère’s Volkskeuken
Wanneer: zaterdag 4 mei 2024
Tijd: 13 – 15.30 uur, inloop vanaf 12.30 uur
Kosten : programma gratis, lunch uit de Volkskeuken: €12,50 per persoon – reserveren is daarvoor noodzakelijk en kan via deze link.
In het midden zichtbaar de naam van Ino Weissmann, 1 jaar op het Joods Kindermonument in Rotterdam. Opgericht ter nagedachtenis aan de 686 Rotterdamse Joodse kinderen van 0 tot 12 jaar, die in 1942 en 1943 vanuit Loods 24 naar Westerbork en van daaruit op transport naar Auschwitz en Sobibor gingen.