Za 5 mei 16-17.30 uur: Joodse verhalen(bus)toer naar Loods24
Rond het uitbreken van WOII was Rotterdam na Amsterdam en Den Haag de stad met de meeste Joodse inwoners: circa 13.000. Na de oorlog werd duidelijk dat het overgrote deel van de Rotterdamse joden de oorlog niet had overleefd. Tussen 30 juli 1942 en 22 april 1943 werden door acht transporten 6.790 mensen via Loods 24 gedeporteerd. Loods 24 was een havenloods (in gebruik voor de opslag van tabak) op het terrein van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen tussen de Binnenhaven en de Spoorweghaven in Rotterdam-Zuid. Deze loods werd in WOII door de Duitse bezetter gebruikt als verzamelplaats voor de deportatie van Joodse Rotterdammers. Het overgrote deel van de mensen die via Loods 24 per trein werden afgevoerd, werd in Sobibór en Auschwitz-Birkenau vermoord. Uit een onderzoek in 2000 bleken 144 personen de deportaties te hebben overleefd.
Monument
Na afloop van WOII werd in de jaren vijftig de loods afgebroken. Bij de ontwikkeling van de Kop van Zuid werd besloten om de voormalige plek van de loods zelf open te houden als plaats van herinnering. Een stukje van de toenmalige stenen omheining van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen aan de Stieltjesstraat is behouden en is sinds 1992 een herinneringsmonument. Het plein kreeg de naam Plein Loods 24. In 2013 is hierbij het Joods Kindermonument onthuld.
Persoonlijke (bus)toer
Zaterdag 5 mei 2018 nemen we iedereen graag (gratis) mee per bus vanaf het Verhalenhuis naar deze indrukwekkende plek. Onze gids Edjo Frank vertelt zijn persoonlijke (familie)verhaal waarin Loods24 een essentiële rol speelt. Een korte wandeling maakt onderdeel uit van de toer.
Deelname: gratis.
Wanneer: za 5 mei, tijd : 16 – 17.30 uur. Start- en eindpunt: Verhalenhuis Belvédere
Reserveren noodzakelijk in verband met busplaatsen, via deze link: bus reservering
De Verhalen(bus)toer is onderdeel van het programma Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet 2018. Getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners vertellen persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. In Open Joodse Huizen staan de verhalen van voormalige joodse bewoners van de stad centraal. In Huizen van Verzet wordt verteld over het verzet. Bewoners vertellen aan de hand van foto’s, films, dagboekfragmenten, documenten, gedichten, literatuur en muziek. In ruim 20 steden in Nederland worden op 160 verschillende locaties verhalen verteld.
In Rotterdam zijn veel voormalige huizen van joodse bewoners door het bombardement van 14 mei 1940, verdwenen. Verhalenhuis Belvédère wil de huiskamer zijn voor de persoonlijke verhalen van de stad. We nodigen u daarom van harte uit om op zaterdag 5 mei in het Verhalenhuis te komen luisteren, herdenken, vertellen, mee te eten en verhalen te delen.
Totale programma:
14.00 – 16.00 uur: Verhalen in de Luisterstudio:
– Chris Hoogendoorn over Leendert Slingerland en de familie Moses – Scheveningsestraat 30b
– Jan van Velsen over Joop Abbink en David van der Reis-Willem Buytewechstraat 160b
– Rob Snijders over familie Polak-Putselaan 126
– Esseline v/d Sande & Bader Atem over Esther Hartog, Wally Elenbaas en Adnan Alaoda-Rechthuislaan 1
– Jan Le Grand (86)-Almondestraat 63b
16.15 – 17.15 uur: Verhalen(bus)toer naar Loods24
naar Monument Loods 24 en Kindermonument, met persoonlijke vertelling
18.00 – 21.00 uur: Vrijheidsmaaltijd met verhaal:
-Een driegangenmaaltijd onder leiding van twee koks t.w. Marit Shalem en Lamya Dahly met het persoonlijke verhaal van de Familie Frank.
Edjo en Dana Frank vertellen, zij worden ingeleid door Rob Snijders (over joods verzet in Rotterdam) en muzikaal begeleid door Hannah Verhulst en Marlies du Mosch.
Wanneer:
zaterdag 5 mei 2018, van 14 – 21 uur.
Let op: vanaf 11 uur is het Verhalenhuis geopend en doorlopend te bezoeken voor het volgende:
-het voormalige huis van Esther Hartog en Wally Elenbaas
-de expositie op de tweede verdieping met het werk van beeldend kunstenaar, schrijver en journalist Herman Moscoviter
-de werk-expositie over Abraham Tuschinski met werk van Dolf Henkes
Entree: gratis, alleen voor de maaltijd wordt een bijdrage gevraagd van 7,50 p.p. Let op: reserveren is noodzakelijk voor de maaltijd én de (gratis) bustoer i.v.m. het beschikbare aantal plaatsen.
Reserveren van een plekje in de bustoer (16.00 – 17.30 uur), via deze link: bus reservering
Reserveren voor de Vrijheidsmaaltijd inclusief verhaal (18-21.30 uur) via deze link : tickets