Za 7 juli: busexcursie Tuschinski Amsterdam

Naar aanleiding van de tentoonstelling GRAND, Tuschinski & soulmates in Rotterdam  t/m 23 september in Verhalenhuis Belvédère, organiseren we zaterdagochtend 7 juli een bus-excursie naar Tuschinski Amsterdam!

Vooral om daar te ervaren wat in Rotterdam is ontwikkeld, welke locaties er door het bombardement van 1940 zijn verdwenen – er waren immers zo’n 7 plekken van Tuschinski in Rotterdam voor 1940 –  en vooral de culturele betekenis te beleven van de Rotterdammers Abraham Tuschinski en de ontwerpers/kunstenaars Pieter den Besten en Jaap Gidding.

Wanneer: zaterdag 7 juli 2018

Tijd: 9 – 14 uur

Kosten: 15 euro p.p. Let op: voor vrijwilligers van Verhalenhuis Belvédère gratis.

Programma:

9.00 uur: inloop, koffie, ontvangst

9.30 uur: vertrek met de bus vanaf de Rechthuislaan

11.00 uur: rondleiding achter de schermen in Pathé Tuschinski Amsterdam

12.30 uur: terug naar Rotterdam

13.30 uur: aankomst Rechthuislaan 1, aansluitend lunchgelegenheid uit de Volkskeuken

Reserveer een plek hier: ticket bustour

Toelichting:

Op het trottoir voor Rochussenstraat 77c in Rotterdam liggen drie Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) van de hand van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een gedenkteken voor Abraham Tuschinski en zijn familie, voor het woonhuis in Rotterdam-West vanwaar hij door de nazi’s is verdreven en vermoord. Verspreid over heel Europa liggen nu meer dan 60.000 van dergelijke stenen om omgebrachte Joodse stadgenoten te herdenken, en elk jaar komen er nog steeds nieuwe bij.Bij Abraham Tuschinski denken de meeste mensen automatisch aan Amsterdam en die prachtige bioscoop aldaar. Maar veel mensen weten niet dat Abraham Icek Tuschinski in Rotterdam woonde en werkte, wel bijna veertig jaar. Hij ontwikkelde hier 7 filmtheaters, 1 pension, 1 galerie en 1 magazine tot alle plekken verwoest werden door het bombardement van mei 1940 én hij zelf als Joodse Rotterdammer in 1942 werd vermoord in de Holocaust.Abraham Tuschinski (1904-1942) heeft grote betekenis gehad voor Rotterdam, het kunst- en cultuurleven en de vormgeving en inrichting van de stad. Hij was zeer vernieuwend en kenmerkte zich met een geheel eigen stijl qua ontwerp en vormgeving. Rotterdamse kunstenaars maakten integraal onderdeel uit van zijn concepten. Hij nam hen ook mee voor de inrichting van zijn filmtheater in Amsterdam, waar deze nog wel bewaard is gebleven. 

In 2018 wordt in Rotterdam Tuschinski geëerd met een straatnaam. Er is ook een korte film over hem gemaakt door Arthur Bueno én een muzikale vertelvoorstelling door Arie van der Krogt en Iris van der Lee. In Belvédère is de (kleine) tentoonstelling GRAND, met het verhaal van Tuschinski en een ontdekkingstocht naar zijn erfgoed, zijn plekken in de stad en vooral de Rotterdamse kunstenaars die hij betrok in zijn locaties. We tonen werk van o.a. Pieter den Besten en Jaap Gidding.
Tentoonstelling t/m 23 september, gratis te bezoeken van vrijdag t/m zondag tussen 11 en 18 uur én wanneer de deur openstaat.



Reacties zijn gesloten .