za 8 nov:
Wayang Kulit kindermiddag Het Gemengde Gemengd

Van 13.30 – 17.00 uur met ondermeer:

Wayang Kulit workshop en voorstelling door Stichting Haags Kinderatelier
o.l.v. Fré Beijerling met kinderen uit Katendrecht
en presentatie van film van kinderen van obs De Schalm, Katendrecht
en Chinese hapjes door Chinese vrouwengroep Katendrecht
vrij entree
wayang2wayang3

Een schim is een vorm, die je niet helemaal duidelijk kunt zien. Denk maar aan iemand die achter een half doorzichtig gordijn staat, of aan je eigen schaduw als je in de zon loopt. Bij het schimmenspel kun je in het donker met een lamp erbij verschillende schaduwen laten bewegen en met elkaar laten spelen. Die schaduwen laat je zien op een wit doek. Dat spel kun je zelf bedenken, of je kunt een verhaal spelen dat al heel lang bestaat. Op 8 november doe je er met het Haags Kinderatelier iets er tussenin.

 

Het schimmenspel is heel oud. Al bijna duizend jaar wordt in Azië het schimmenspel gespeeld. Later werd het in Nederland een tijdje in het klein gespeeld met zwartpapieren figuurtjes. De meeste gewone mensen konden vroeger niet lezen en schijven, maar ze vonden het allemaal leuk om naar een spannend of grappig verhaal te luisteren en te kijken. Daar was ook vaak muziek bij, die goed past bij het verhaal. Er wonen nog wel oude mensen in Nederland, die vroeger in Indonesië hebben gewoond en het echte, oude schimmenspel hebben gezien dat wel twaalf uur lang kon duren, met een heel gamelanorkest erbij.

 

Workshop maken en spelen met het Haags Kinderatelier
Kinderen van 9-12 jaar beschilderen hun schimmen, waarvan de types gebaseerd zijn op traditionele Indonesische vormen uit Java en Bali. Terwijl deze platte mens- en dierfiguren en decorstukken staan te drogen, verzinnen zij samen met de docent van het Haags Kinderatelier de plots van de drie scenes: veiligheid, gevaar en verlossing. Zij oefenen gedurende een half uur hun spel door de tekst te verbeelden met bewegingen van hun schimmen. De docent speelt de rol van ‘dalang’, die verteller, speler, regisseur én dirigent tegelijk is. Het publiek ziet de schaduwen van de kinderschimmen op het doek en luisteren naar het verhaal, dat zo mogelijk wordt ondersteund met spannende geluiden en mooie muziek. De voorstelling duurt ongeveer vijftien minuten. De kinderen nemen daarna hun zelfgemaakte schimmen mee naar huis.


Reacties zijn gesloten .