Zo 2 okt. : Dag van de Rotterdamse Geschiedenis

rotterdamse geschiedenis uitgesnedenTraditioneel is oktober de Maand van de Geschiedenis. In 2016 is het geschiedenisthema ‘grenzen’. Van de Chinese muur tot het IJzeren gordijn, van sociale scheidslijnen tot culturele of mentale barrières: een grens markeert, verbindt en verdeelt.

 

Een belangrijke grens in Rotterdam is de Maas. Het deelt Rotterdam op in een ‘beter bedeeld’ Noord en een ‘relatief arm’ Zuid. Klopt dat beeld? En hoe zit het met de geschiedenis van Noord en Zuid? De Rotterdamse ‘sprong voorwaarts’ (wereldhaven) begon – na de aanleg van de Nieuwe Waterweg (1872) – op Zuid! Zonder Zuid geen Noord.

 

Genoemde grens vormt het uitgangspunt van het programma van de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis op zondag 2 oktober 2016. Noorderlingen fietsen die dag per tandem, voorop een Zuiderling, de twintigjarige Erasmusbrug over en waaieren uit over Zuid. De Zuiderling is gids en leidt de Noorderling naar onvermoede fraaie en/of betekenisvolle plekken die een rol spelen in de geschiedenis van Zuid. Overigens: professionele gidsen van Urbanguides (www.urbanguides.nl) doen het eigenlijke werk. Ook de Zuiderling kan dus volop genieten.

 

Verhalenhuis Belvédère is op de heen- en terugreis de plek om verhaal te halen en verhaal te doen. Het Verhaal van Zuid wordt uit de doeken gedaan door Marinke Steenhuis.

 

Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Verhalenhuis Belvedère en Rotterdam Festivals slaan de handen ineen voor een bijzondere kijk op een bijzonder verleden: dat van Zuid. De landelijke organisatie van de Maand van de Geschiedenis ondersteunt dit project.

 

Tijd: 11 – 16 uur.

 

Aan deelname zijn geen kosten verbonden…wel een redelijke conditie.

 

Hier aanmelden

 Reacties zijn gesloten .