Zo 10 dec.: boekpresentatie Chinese Kees – David Zee

 

 

Zondag 10 december 2023 nodigen we iedereen van harte uit voor de boekpresentatie

 

Chinese Kees, mijn vader, mijn opa, mijn familie in Chinatown-Katendrecht 

 

door David Zee.

 

   

 

Vanaf de allereerste expositie in 2010 – toen Belvédère nog een tijdelijke werkplek was – tot de dag van vandaag, heet een levensgrote foto van de familie Zee op de begane grond in Verhalenhuis Belvédere, alle bezoekers welkom. De foto vertelt het verhaal van het eerste Chinatown van Europa én van de Kapenezen, de oorspronkelijke families in Rotterdam-Katendrecht voor wie gemengde afkomst zo normaal is. David Zee presenteert zondag 10 december het verhaal achter de foto en daarmee het persoonlijke verhaal van zijn familie, in boekvorm.

 

David Zee (1962) is geboren op Rotterdam-Katendrecht in een gezin met zeven kinderen. Zijn grootvader Zee Che Chai of opa Ah Say behoorde tot de eerste Chinese zeemannen die zich op de Kaap vestigden. Hij trouwde een Nederlandse vrouw, dat gaf toen veel commotie; Davids oma Neeltje Kraaijeveld werd het Nederlanderschap ontnomen, zij werd Chinees. Zo ook hun zes kinderen Kees, William, Diana, Paddy, Henk en Jilles die allen in Rotterdam ter wereld kwamen. Vele jaren later toen zoon Kees, Davids vader, ging trouwen, gold dit opnieuw. In het boek vertelt David zelf over het Katendrecht van zijn grootouders, over zijn vader Chinese Kees en over de rest van de familie. Over de boarding houses, de eerste Chinese restaurants, triades en Chinezentellingen. Over Kung Fu, echt knokken, ritsen vuurwerk en de zoete geur van opium. Vooral deelt hij zijn persoonlijk verhaal en de belevenissen van zijn familie in het eerste Chinatown van Europa, Katendrecht.

 

Iedereen is van uitgenodigd de boekpresentatie bij te wonen.

 

Wanneer: zondag 10 december 2023
Tijd: 12.00 – 14.30 uur, inloop vanaf 11.30 uur – presentatie inclusief Chinese hapjes
Kosten: gratis, reserveren van een zitplek is daarom aan te bevelen en kan via deze link

 

    

 

Publicatie Chinese Kees, mijn vader, mijn opa, mijn familie in Chinatown-Katendrecht
Omvang: 130 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd met foto’s
Formaat: 16,5 x 24 cm staand, genaaid gebrocheerd
Taal: Nederlands
Druk: december 2023
Uitgave: Verhalenhuis Belvédère
ISBN 9789083365824
Verkoopprijs: € 20,00 per stuk.
Te koop vanaf 10 december ter plekke in het Verhalenhuis en via de Verhalenhuis webshop.

 

 

Verhalenhuis in oudste Chinese wijk in Europa

Verhalenhuis Belvédère is een huis voor immaterieel erfgoed. We maken de verhalen van mensen en gemeenschappen zichtbaar en creëren ontmoetingen. Doel is een fijnere, meer verbonden stad en leefomgeving. Het Verhalenhuis heeft haar oorsprong en thuisbasis in de Rotterdamse wijk Katendrecht. In 1911 kwamen hier de eerste Chinese zeelieden aan wal in Nederland. Ze waren als stakingsbrekers uit Londen gehaald door de Rotterdamse Lloyd. Zij vestigden zich in de aankomstwijk en begonnen hun eigen logementen, eethuizen, kapsalons, opiumkits, winkels en wasserijen. Zo ontstond hier de oudste Chinese wijk in Europa. Het hedendaagse Chinatown in Rotterdam ligt inmiddels aan de andere zijde van de rivier. De stad telt nu meer dan 200 verschillende nationaliteiten. Vanuit een markante thuisbasis in Katendrecht richt het Verhalenhuis zich op Rotterdammers die hun wortels over de hele wereld hebben. Persoonlijke verhalen tonen we via tentoonstellingen, luistervoorstellingen, stadstours, vieringen, onderwijs- en ontmoetprogramma’s als de Volkskeuken. We verbinden daar en hier, en toen en nu. Een grote foto van de familie Zee op de begane grond, heet vanaf het begin iedereen van harte welkom.Reacties zijn gesloten .