T/m 30 sept.: GRAND, nieuwe expo Tuschinski & soulmates in Rotterdam
Verhalenhuis Belvédère presenteert de tentoonstelling GRAND, Tuschinski & soulmates in Rotterdam, van 22 juni tot en met 30 september 2018.
De joodse Rotterdammer Tuschinski kwam als 18-jarige migrant vanuit Lodz (Polen) naar Rotterdam, woonde hier ruim 38 jaar in de stad en ontwikkelde ten minste vier filmtheaters, een pension, een galerie en een magazine tot hij werd vermoord in de Holocaust. In Verhalenhuis Belvédère een expositie met zijn verhaal en een zoektocht naar zijn erfgoed & soulmates van toen en nu in Rotterdam.
Bij Tuschinski denken de meeste mensen automatisch aan Amsterdam en de prachtige bioscoop in de Regulierbreestraat. Maar veel mensen weten niet dat Abraham Tuschinski het grootste deel van zijn leven in Rotterdam woonde: van 1904 tot 1942. Hij werkte vooral ook in één bepaalde stijl die is ontworpen en uitgevoerd door Rotterdamse kunstenaars. Pieter den Besten en Jaap Gidding voerden hierin de boventoon. Deze richtten ook op verzoek van Tuschinski het filmtheater in Amsterdam in, dat nog steeds zo bewaard is gebleven. Een unieke plek geheel ingericht door Rotterdamse kunstenaars.
In 2018 wordt Tuschinski in Rotterdam geëerd. Hij krijgt een straatnaam, er komt een nieuwe documentaire van Arthur Bueno, er is een muziekvoorstelling van Arie van der Krogt en Iris van der Lee. Verhalenhuis Belvédère gaat op zoek naar de verhalen rondom Tuschinski, de plekken in de stad, zijn Rotterdamse vrienden en kunstenaars en ontwerpers, en zijn betekenis voor het culturele leven in de stad. We kijken ook naar het Rotterdam van nu, zijn er sporen, wat is zijn erfgoed, wie zijn zijn soulmates in de hedendaagse stad?
Een expositie met werk van o.a. Jaap Gidding, Pieter den Besten, familie Walvis en Dolf Henkes. Kom kijken en ontdekken, expositie t/m zondag 30 september. Open op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11 en 18 uur én doordeweeks wanneer de deur openstaat, wandel gerust binnen.
Foto’s: Joop Reijngoud, Stadsarchief Rotterdam & RCE (schilderij van Dolf Henkes getiteld de Goochelaar uit 1942).
Met dank aan: de familie Volkers – den Besten, Mondriaanfonds, Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed, Stadsarchief Rotterdam, TextielMuseum Tilburg, Glasmuseum Leerdam & stichting Loods24.