Zo 10 mrt.: Muzikale Volkskeuken lunch van Alice Fortes (R’dam/CaboVerde)

 
Rotterdam is thuishaven voor maar liefst 175 nationaliteiten. Volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Verhalenhuis Belvédère maakt deze zichtbaar: in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère bereiden Rotterdammers hun favoriete gerechten en delen tegelijkertijd hun persoonlijke verhaal met het publiek.
 
Zondagmiddag 10 maart presenteren we de muzikale Volkskeukenlunch van Alice Fortes (Rotterdam – Cabo Verde) samen met de zangeres Sonia Andrade.
 

 
Alice Fortes is ondernemer en projectmanager in communicatie, evenementen en stadsontwikkeling en heeft twee kookboeken samengesteld: ‘Spicy, de West-Kruiskade kookt’ en ‘Harina PAN’ voor Radio Brasa.
 
Alice presenteert een authentieke Kaapverdische lunch uit de Volkskeuken én haar persoonlijk verhaal. Bovendien neemt zij speciaal voor dit bijzondere lunchprogramma ook Sonia Andrade mee naar het Verhalenhuis voor een live muziek optreden.
 
Alice: “Wanneer mijn moeder kookte, hing ik altijd aan haar rokken. Haar gebraden kip rook zoo lekker, je kon het op straat al ruiken.” Alice Fortes is geboren en getogen in Rotterdam, Delfshaven. Haar vader Antonio Fortes is in de zestiger jaren vanuit Kaapverdië (Santo Antão) naar Nederland gekomen. Na de gezinshereniging met haar moeder, Judith Fortes en haar zussen en broer (Joane, Maria, Roberto en Hiolanda; Felipa is helaas overleden in Kaapverdië op 3-jarige leeftijd) werd Alice in 1971 geboren. “Ik groeide op in een gezellig gezin met veel morabeza (=Kaapverdiaanse gastvrijheid) en waarbij de deur altijd voor anderen openstond. Mijn moeder was een soort Moeder Theresa. En eten, speelde daarbij een grote rol.”
Alice is als enige in Nederland geboren. Zij werd dan ook thuis de ‘’Holandesa” genoemd. Een verhaal over opgroeien in twee culturen, heimwee, meerdere talen spreken, muzikaliteit en (leren) koken.
 
Wanneer: zondag 10 maart 2019 – 12 – 14.30 uur. Inloop 12 uur, start lunch en programma 12.30 uur.
 
Entree: € 12,50 p.p. inclusief Kaapverdische lunch en programma (excl. drank)
 
Tickets: verkrijgbaar via deze link
 
Over Sonia Andrade

Sonia Andrade, is geboren- en getogen in Rotterdam, van Kaapverdische ouders. Haar muzikale ontdekkingsreis begon al op jonge leeftijd. Ze is een veelgevraagde zangeres en wordt regelmatig geprogrammeerd als solozangeres bij o.a. Dizzy Jazz café , Club Dauphine, Holland Casino, NRC Café en Podium Grounds. Haar reis begon eigenlijk al op de basisschool en kreeg daarna een vervolg op haar 16e, toen ze zich aansloot bij de reggae band (Bandera) van haar oom. Hierna rolde zij de wereld in van de Kizomba & ‘Cabo-Zouk-love’ dat in deze periode (1996-1997) up-coming was. Sonia werkte mee aan verschillende producties van o.a. Beto Dias, Danilo Tavares & Adalberto Lopes. Na haar ‘Kizomba’ periode, in 2000, sloot zij zich aan bij de theatergroep 100% Cabo. 100% Cabo combineerde spel met muziek. Theater is nog steeds erg belangrijk voor haar, want ze is ook onderdeel van het creatieve collectief ‘Art e Mais’ die de zeer succesvolle muziektheatervoorstelling ‘Helden’ op de planken bracht, geïnspireerd op het leven van Amilcar Cabral (Afrikaanse verzetsverstrijder). De startsein voor haar solo carrière werd gegeven binnen een aantal mooie Rotterdamse projecten zoals o.a. Roots&Routes, Music Matters & De Nieuwe Oogst. Tussen alle trajecten door heeft zij de afgelopen tien jaar opgetreden als achtergrond zangeres bij verschillende artiesten en diverse acts zoals de after jamsessie van Anthony Hamilton, Frank McComb, Mirri Lobo, Bana, Gil Semedo, Boy G Mendes, Dino d’Santiago en nog veel meer internationale wereld muziek & jazz artiesten. Op 4 juni 2016 bereikte ze een mooi hoogtepunt, tijdens het Sodade festival zong ze in de Rotterdamse Doelen, onder begeleiding van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Haar muzikale reis gaat nog steeds verder, dus houd deze geweldige Rotterdamse zangeres, van Kaapverdische komaf, in de gaten!Reacties zijn gesloten .